Είναι φανερό (και παρήγορο) ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται από όλους τους οικονομικούς παράγοντες σαν κίνδυνος, αλλά ως μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου ο Συνεταιριστικός τραπεζικός τομέας να αναδειχθεί στις τοπικές κοινωνίες σε ουσιαστικό αναπτυξιακό βραχίονα, χρηματοδοτώντας αγροτικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ώρα που οι εναπομείνασες συστημικές Τράπεζες βρίσκονται στην ομηρεία ασφυκτικών πιστωτικών περιορισμών και αδυνατούν να εκπληρώσουν το ρόλο τους.
Τις απόψεις αυτές υπερασπίζεται εμφατικά μιλώντας στο reporter.gr ο Κωνσταντίνος Ζωνίδης Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, η οποία στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεκδικεί αυτοδικαίως πρωταγωνιστική παρουσία.
Αρχαιότερη σε λειτουργία, τρίτη μεγαλύτερη
Η Ιστορία λέει ότι η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1978 με το νόμο 602/1914 για τους συνεταιρισμούς ως Πιστωτικός Συνεταιρισμός με την ονομασία «Ο ΣΤΟΧΟΣ» , όπως ακόμη και σήμερα την αποκαλούν οι Γιαννιώτες, με πρωτοβουλία του αείμνηστου μεγαλέμπορου Ιωάννη Δούμα και μελών του Επιμελητηρίου, ως επιβεβλημένη αυτοάμυνα στην τακτική των κρατικών τραπεζών να συγκεντρώνουν τις καταθέσεις των Ηπειρωτών και να χορηγούν αφειδώς δάνεια στο αδηφάγο Λεκανοπέδιο.
Μετατράπηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα Ιωαννίνων το 1993 και σε Ηπείρου το 2008 ακολουθώντας τις δυνατότητες του εκάστοτε νομικού πλαισίου.
Σήμερα με ενεργητικό που ξεπερνά τα 200 εκ € είναι η αρχαιότερη εν λειτουργία Συνεταιριστική Τράπεζα, η μεγαλύτερη στην ηπειρωτική Ελλάδα και τρίτη μεγαλύτερη από πλευράς οικονομικού μεγέθους, (πρώτη είναι η Παγκρήτια που είναι ο leader του κλάδου και ακολουθεί των Χανίων)παρουσιάζοντας συνεχή ανάπτυξη ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Διαθέτοντας 9 καταστήματα –πέντε στα Γιάννινα, τέσσερα στην Πρέβεζα και άλλα δύο σε Ηγουμενίτσα και Άρτα-δραστηριοποιείται σε όλη την Περιφέρεια της Ηπείρου έχοντας, όπως καμαρώνουν τα στελέχη της, δικό της Εκπαιδευτικό Κέντρο, ένα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου προσωπικό και παρέχοντας όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών.
Ο κ. Ζωνίδης εξηγεί με υπερηφάνεια ότι είναι βραβευμένη τρεις φορές για την καινοτομία της στα πλαίσια των BITE awards, ενώ, δεν παύει να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και συνέργειες με άλλες Συνεταιριστικές Τράπεζες στα πλαίσια κοινοτικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων.
Στο πλευρό των Ηπειρωτών
Στον ανεμοστρόβιλο της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα που οδήγησε στο κλείσιμο ή την απορρόφησή 21 εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών, προχώρησε σε τρεις απόλυτα επιτυχημένες αυξήσεις εταιρικού κεφαλαίου τα έτη 2012, 2013 και 2015 αυξάνοντάς τα κεφάλαια της κατά 24 εκ € γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση αλλά και τη στήριξη των Ηπειρωτών, αλλά και την ανταπόδοση της στήριξης που η Τράπεζα έχει παράσχει στην οικονομία της Ηπείρου ιδιαίτερα τα χρονιά της κρίσης.
Έτσι από το 2010 μέχρι και σήμερα η Τράπεζα έχει αυξήσει καταστήματα, προσωπικό και μεγέθη ενώ έχει διπλασιάσει τα μέλη της (σ.σ: μέλος με πλήρη δικαιώματα, γίνεσαι με 0,75 ευρώ) ξεπερνώντας τα 15.000.
Η οικονομική ευεξία αποτυπώνεται στα βασικά μεγέθη, λέει στο reporter.gr με τη σειρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ιδρύματος Βασίλης Τσουκανέλης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της κρίσης η Τράπεζα όχι μόνο επιβίωσε, αλλά κέρδισε ζωτικό έδαφος ενισχύοντας τα κεφάλαια της κατά 24 εκ. ευρώ, ενώ αύξησε τις προβλέψεις της κατά 50 εκ. ευρώ θωρακίζοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια που υπερβαίνει σημαντικά τα εποπτικά όρια.
Επιβεβαιώνεται αυτή η εκτίμηση με μια απλή αντιπαραβολή στον ακόλουθο πίνακα:
9/2016 12/2009
ενεργητικό 205 εκ. 154 εκ.
καταθέσεις 175*εκ. 134 εκ. * (234 εκ. το τέλος του 2014 )
δάνεια 221 εκ. 119 εκ.
προβλέψεις 53 εκ. 3 εκ.
κεφάλαιο 40 εκ. 17 εκ.
καταστήματα 9 5
προσωπικό 76 50
μεριδιούχοι 15151 7855
Η στρατηγική συνεργασία που αλλάζει τα δεδομένα
Στον τελευταίο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης το Δεκέμβριο του 2015, έγινε η πρώτη Συνεταιριστική Τράπεζα που αξιοποιώντας τη δυνατότητα του νέου νόμου, απέκτησε στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα ιδιαίτερα ισχυρό, με συμμετοχή 7 εκ. ευρώ (το 38%) στο κεφάλαιο της Τράπεζας
Πρόκειται για το Επικουρικό Ταμείο των Ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) το οποίο αποτελεί υπόδειγμα ασφαλιστικού ταμείου ιδιωτικού δικαίου και αφού αξιολόγησε τα οικονομικά στοιχεία της Τράπεζας και τις προοπτικές της, αποφάσισε να συμμετέχει στο κεφάλαιο και στη Διοίκησή της και να μοιραστεί το όραμά της, ενώ υπολογίσιμη συμμετοχή έχει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 1,2 εκ. ευρώ.
Οι συμμετοχές αυτές παρέχουν απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον της Τράπεζας με δεδομένη την ιδιαίτερα μεγάλη ρευστότητα του στρατηγικού εταίρου (άνω των 600 εκ ευρώ).
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ενθαρρυντική κίνηση Σάλλα, επισημαίνει ο κ. Ζωνίδης, «αλλάζει πλέον όλο το τοπίο στο χώρο των Συνεταιριστικών Τραπεζών και δικαιώνει απόλυτα τη στρατηγική επιλογή της Σ.Τ.Η. και του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ενίσχυση του θεσμού των Συνεταιριστικών Τραπεζών και την προοπτική τους στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο όπως και σε εθνικό, ειδικά αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα».
Έτοιμη για ακόμα ψηλότερα άλματα
Τι προβλέπεται προσεχώς; Ο κ. Ζωνίδης είναι αποκαλυπτικός. «Η ομογενοποίηση του νέου Δ.Σ. που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές του Οκτωβρίου 2016 με την συμμετοχή εκπροσώπων του θεσμικού επενδυτή, η αλλαγή στον τρόπο διεύθυνσης της Τράπεζας με την υλοποίηση του θεσμού των δυο υπευθύνων προσώπων μελών του νέου Δ.Σ., η θωράκιση της Τράπεζας, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η συνεχής ενίσχυση των κεφαλαίων, η αντιμετώπιση της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων και η πιθανή νέα επέκταση του δικτύου, είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που νέα Διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει μέσα στο χειρότερο μετά την κρίση του 1929 οικονομικό περιβάλλον. Στόχος είναι η στήριξη των επιχειρηματιών και των νοικοκυριών της Ηπείρου και όχι μόνο».
Ήδη, όπως τονίζει, η Τράπεζα «βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ενός νέου αναπτυξιακού επιχειρηματικού σχεδίου που θα αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, θα βελτιώσει όλες τις αδυναμίες της και θα καταστήσει βεβαία και ασφαλή την συνέχιση της απόλυτα πετυχημένης πορείας της».
Τόσο ο κ. Ζωνίδης όσο και ο κ. Τσουκανέλης παρατηρούν, ότι η Σ.Τ.Η είναι η μόνη συνεταιριστική Τράπεζα που δραστηριοποιείται στην βορειοδυτική Ελλάδα και συνεπώς μπορεί, σε περίπτωση έστω και ελάχιστης βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας την οργάνωση και τη δυναμική της να επεκταθεί σε Ιόνια νησιά ,Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Μακεδονία, περιοχές με έντονο Ηπειρώτικο στοιχείο και βέβαια να εδραιώσει την παρουσία της στην Αθήνα- όνειρο πολλών χρόνων που σκόνταφτε πάνω σε ασύμμετρες αρνήσεις…- όπου διαμένουν περισσότεροι από 500.000 Ηπειρώτες αρκετοί εκ των οποίων με σημαντική οικονομική επιφάνεια, (Λούλης, Γείτονας, Δούκας, Γιώτης κ.άλ).
Όλα δείχνουν ότι η Τράπεζα βρίσκεται επιθετικά στην αφετηρία μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου. Το ζήτημα- όπως πάντα…- είναι αν θα κατανοήσει το μέγεθος των ευκαιριών που διανοίγονται στον Συνεταιρισμό η κυβέρνηση, ώστε να διευκολύνει την ανάδυση μιας νέας τραπεζικής αρχιτεκτονικής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr