Με το τραπεζικό σύστημα σε ασφυξία και όλες τις συνακόλουθες συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα στην χώρα, οι επισημάνσεις του Μάριο Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο ενέτειναν την ανησυχία της αγοράς για τις εξελίξεις.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι μόνο αφότου έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και έχει πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μπορεί να γίνει η όποια συζήτηση για την ένταξη της χώρας στο QE. Προσέθεσε δε ότι αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων αμέσως μετά.
Τα λόγια του κεντρικού τραπεζίτη δεν έδειξαν όμως να ανησυχούν την κυβέρνηση, καθώς ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Η ποσοτική χαλάρωση αυτή τη στιγμή είναι ένα δευτερεύον ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά από αυτό». Η θέση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επισημάνσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ο οποίος έχει αναφέρει επανειλημμένως πως είναι απαραίτητη η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση έως τον Μάρτιο 2017, προκειμένου να μην χαθεί το χρονοδιάγραμμα εξόδου στις αγορές το 2018…
Η θέση αυτή του κ. Βερναρδάκη, στο βαθμό που απηχεί τις διαθέσεις τις κυβέρνησης - και που φαίνεται πως αυτό συμβαίνει - , φανερώνει ότι η περιπέτεια της αξιολόγησης πιθανότατα θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, αφού κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται για τον Μάρτιο.
Επιπλέον όμως δείχνει, όπως σχολιάζουν και παράγοντες της αγοράς, ότι η αντίληψη που κυριαρχεί στην κυβέρνηση εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις γύρω από αυτό.
Σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει η ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει μεν παραταθεί έως το τέλος του 2017, όμως οι ποσοστώσεις θα μειώνονται σταδιακά όσο αυτό βαίνει προς το τέλος του.
Άγγελος Κωβαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr