Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εταιρειών που έχουν καταθέσει τον φάκελό τους για παροχή άδειας και πληροί, όπως λένε οι ίδιες πηγές τα κριτήρια, είναι η Financial Planning Services της EUROBANK, ενώ στη «σειρά» περιμένει, πάντα βάσει όσων λέγονται στην αγορά, και η εταιρεία Manco.
Οι νέες εταιρείες θα προστεθούν σε αυτήν της Aktua Hellas. Ήδη, ο όμιλος της ALPHA BANK είναι έτοιμος να μεταφέρει το πρώτο πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ προβληματικών στεγαστικών δανείων. Το πλάνο της τράπεζας προβλέπει τη μεταφορά δανείων 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το χαρτοφυλάκιο της στεγαστικής πίστης.
Όσον αφορά στην FPS, πρόκειται για μια εξειδικευμένη εταιρεία του ομίλου της Eurobank, ενώ, ως γνωστόν, η Manco είναι μια εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία θα περάσουν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια περίπου 1,2 δισ. ευρώ (ενδεχομένως και περισσότερα) μετά τη συμφωνία της Eurobank και της Alpha Bank με το ξένο fund ΚΚR.
Πάντως, το ενδιαφέρον και ενδεχομένως η χορήγησα αδειών περιλαμβάνει και άλλα ονόματα που περιμένουν το «πράσινο φως» της ΤτΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες πλατφόρμες περιμένουν με αγωνία την προώθηση των διαδικασιών στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού βέβαια πρώτα κλείσει το μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Στουρνάρας έχει θέσει το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα και όχι βραχυπρόθεσμων λύσεων, που μέχρι τώρα κυριαρχούν και οι οποίες περισσότερο μεταθέτουν παρά λύνουν τα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να κινηθούν ταχύτερα και να προσαρμόσουν τις εταιρικές δομές για την επίτευξη μακροχρόνιων και βιώσιμων λύσεων. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η ΕΚΤ για την κατάσταση των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης (στοιχεία γ' τριμήνου 2016), οι ελληνικές τράπεζες έχουν ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 54,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 38,4 δισ. ευρώ – ή 70% - παραμένουν «κόκκινα», ενώ μόλις τα 16 δισ. ευρώ κατηγοριοποιούνται ως «εξυπηρετούμενα».
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η πολιτική σταθερότητα, αφού όσο διατηρείται η αβεβαιότητα οι ρυθμίσεις «καίγονται».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr