Οι συναντήσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα με εκπροσώπους των 4 συστημικών, και όχι μόνο, ομίλων θα είναι συχνές, όπως και οι επαφές τους. Μάλιστα, εδώ και μερικές ημέρες είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κατά την οποία στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα των NPL’s. Για σήμερα είχε οριστεί ραντεβού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απέναντι από τον διοικητή της ΤτΕ θα βρεθούν οι πρόεδροι των 4 συστημικών τραπεζών που είναι και μέλη του προεδρείου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, δηλαδή οι Νίκος Καραμούζης της EUROBANK, Γεώργιος Χαντζηνικολάου της Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Παναγιώτης Θωμόπουλος από την ΕΘΝΙΚΗ και Βασίλης Ράπανος από ALPHA BANK, ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στελέχη ξένων τραπεζών, ενδεχομένως και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών.
Ανεξάρτητα πάντως αν γίνει τελικά η σημερινή συνάντηση και ποιοι τελικά θα βρεθούν στο ραντεβού, το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι τράπεζες και ΤτΕ ορίζουν τον «οδικό χάρτη» για τον καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ευρύτερα και για την εγχώρια οικονομία.
Η ΤτΕ μοιραία προσεχώς θα βάζει ολοένα και εντονότερα στο τραπέζι το ζήτημα της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, που θα αντιμετωπίζουν πραγματικά τα προβλήματα και όχι βραχυπρόθεσμων λύσεων, που μέχρι τώρα κυριαρχούν και οι οποίες περισσότερο μεταθέτουν παρά λύνουν τα προβλήματα. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, και ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να κινηθούν ταχύτερα και να κινηθούν προς την κατεύθυνση των πιο μακροχρόνιων και βιώσιμων λύσεων.
Προφανώς και θέμα που απασχολεί τον τραπεζικό χώρο είναι και υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού και ταυτόχρονα λειτουργικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών ή πωλήσεων με ζημιά, τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που θα έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτές τις αποφάσεις, την καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λπ., ενώ και το ζήτημα της περαιτέρω άρσης των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές κεφαλαίων θεωρείται σημαντικό.
Από τα βασικά θέματα που απασχολούν τις τράπεζες είναι η δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης της διοίκησης προβληματικών επιχειρήσεων. Για τις περιπτώσεις εταιρειών με αρνητικά κεφάλαια που μπορεί όμως να αποδειχτεί στο δικαστήριο ότι είναι βιώσιμες, οι τράπεζες ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αναλαμβάνουν αυτές τον μετοχικό έλεγχο της επιχείρησης, αλλάζοντας και το μάνατζμεντ που ζημιώνει την επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι ήδη το προεδρείο της ΕΕΤ έχει ξεκινήσει μπαράζ συναντήσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του νέου προέδρου Νίκου Καραμούζη για την αναβάθμιση του ρόλου της, είτε με φορείς της αγοράς, είτε και με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία καθώς προ ημερών έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ ακολούθησε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr