Δεδομένου ότι το ποσοστό κάλυψης των στεγαστικών δανείων φέρεται να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, σε επίπεδα που δύσκολα επιτρέπουν διαγραφές οφειλών, μια και τα «κουρέματα» επί της ουσίας επιβαρύνουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, ειδικά αν αυτές δεν έχουν λάβει αρκετές προβλέψεις, οι τράπεζες προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις προκειμένου να αυξήσουν τις ανακτήσεις από «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Μεταξύ αυτών, προτάσσονται πάγωμα τμήματος στεγαστικού δανείου και χρέωσή του με αρνητικό επιτόκιο euribor. Με τη νέα αυτή δυνατότητα, θα επέλθει έμμεση διαγραφή οφειλών, αφού για πρώτη φορά η χαμηλότερη δόση για τον δανειολήπτη θα μειώνει το κεφάλαιο του δανείου και όχι τους τόκους όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Στο πλαίσιο λοιπόν της αναζήτησης τρόπων με σκοπό την αύξηση των ανακτήσεων οφειλών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν εξατομικευμένες λύσεις ρυθμίσεων που θα προσαρμόζονται στη δόση που μπορεί να πληρώνει μηνιαίως ο κάθε πελάτης. Προκειμένου δε να διασφαλίσουν ότι τα ρυθμισμένα δάνεια δεν θα ξαναγίνουν "κόκκινα", οι νέες ρυθμίσεις θα στοχεύουν σε μείωση του κεφαλαίου και το σκεπτικό δεν θα μένει μόνο π.χ. στη μείωση της μηνιαίας δόσης. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες, για να μειώσουν τη μηνιαία δόση είτε επιμήκυναν τη διάρκεια του δανείου είτε μείωναν το επιτόκιο.
Πλέον, οι τράπεζες θα βλέπουν σε τι κεφάλαιο αντιστοιχεί η μειωμένη δόση που συμφωνήθηκε με τον οφειλέτη και αυτό το τμήμα του δανείου θα καλείται να εξυπηρετεί ο πελάτης με το ίδιο επιτόκιο. Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου θα "παρκάρεται" με επιτόκιο ίσο με το κόστος χρήματος, δηλαδή πρακτικά με μηδενικό επιτόκιο, αφού το επιτόκιο euribor είναι αρνητικό – 0,30%.
Ως αποτέλεσμα, ο δανειολήπτης θα έχει όφελος σε πραγματική μείωση του κεφαλαίου του δανείου του και όχι σε μείωση των τόκων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι τράπεζες θα επαναξιολογούν το δάνειο μετά από 3 χρόνια.
Η νέα ρύθμιση τύπου split balance που εξετάζουν οι τράπεζες θα έχει για τις ίδιες χρηματοοικονομικό κόστος. Ωστόσο, αυτό σταθμίζεται δευτερεύον σε σχέση με τα προσδοκώμενα μετά την τριετία οπότε και θα επαναξιολογείται η ρύθμιση του δανείου. Τα προσδοκώμενα "αντισταθμιστικά οφέλη" βασίζονται στην εκτιμώμενη ανάκαμψη της Οικονομίας και είναι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η δυνατότητα αποπληρωμής κεφαλαίου με καταβολή υψηλότερης μηνιαίας δόσης, και κυρίως η αύξηση της αξίας του ακινήτου, η οποία θα βελτιώσει και τον λόγο δανείου/αξία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr