Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στην οργανική κερδοφορία το 2016, μετά από έξι συναπτά έτη ζημιών. Παρά τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες και τη στάσιμη οικονομία, οι συνθήκες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα βελτιώνονται σταθερά, ιδίως στους τομείς της ρευστότητας, του σχηματισμού των NPLs και των ΝΡΕs, τον εξορθολογισμό του κόστους, την πώληση των non-core assets και την ενίσχυση των καθαρών εσόδων προ προβλέψεων.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank, οι βασικές προκλήσεις παραμένουν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αργή ανάκαμψη των καταθέσεων και τη μείωση του τεράστιου αποθέματος των ΝΡΕs ( 106 δισ. ευρώ), το οποίο απαιτεί την αποτελεσματική διαχείριση του σημαντικού αποθέματος των προβλέψεων (55 δισ. ευρω) και των collaterals, παρέχοντας στους πελάτες με βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις, στηρίζοντας την πώληση και την ρευστοποίηση των assets των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων.
Πρόσθετες προκλήσεις αποτελούν οι πιέσεις στην top line κερδοφορία λόγω της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης και την απομόχλευση και η εκτεταμένη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χαμηλότερα επιτόκια, εντείνοντας τον ανταγωνισμό από τις αγορές και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, αλλά η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, η σημαντική ανάκαμψη των καταθέσεων και η ταχύτητα της επιστροφής στην ομαλότητα, εξαρτώνται καθοριστικά από το βαθμό βελτίωσης του μακροοικονομικού και του πολιτικού περιβάλλοντος, της εμπιστοσύνης της αγοράς και της αξιοπιστίας των οικονομικών πολιτικών, παράγοντες που δεν ελέγχονται από τις τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr