Ανεξάρτητα του γεγονότος ότι χτες, πρώτη μέρα μετά το «ιταλικό όχι», οι αγορές έδειξαν ψυχραιμία και καλή συμπεριφορά, για την Ελλάδα, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα έρχονται σε μία κρίσιμη στιγμή τόσο για την οικονομία, όσο και για τις τράπεζες.
Οι τυχόν κίνδυνοι αστάθειας από το εξωτερικό έρχονται τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει άμεσα τη δεύτερη αξιολόγηση, αναμένει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους και προσδοκά ένταξη στο QE της ΕΚΤ και έξοδο στις αγορές προς τα τέλη του 2017 – αρχές 2018. Και ως γνωστόν, οι τραπεζίτες συνδέουν τον φιλόδοξο στόχο της δραστικής μείωσης των «κόκκινων» ανοιγμάτων με την επικράτηση ενός σταθερού περιβάλλοντος και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι για το 2017, ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 523 εκατ. ευρώ περισσότερα από τη δέσμευση στο μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Με τους φορολογούμενους να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο, ασχέτως αν οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.
Σε πρώτη φάση επικρατεί ψυχραιμία. Αρνητικές εξελίξεις στην Ιταλία όμως που θα θέσουν ζήτημα… «ύπαρξης» της ευρωζώνης, επιφέροντας νέα αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές, σε συνδυασμό με την ευάλωτη θέση της Ελλάδας και το ζητούμενο της ανάπτυξης, εντείνουν το ήδη δύσκολο σκηνικό για τη μείωση των μη εξυπηετούμενων δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από τα 105,8 δισ. ευρώ όπως αναμένεται να διαμορφωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, στα 66,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και αντιστοίχως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, από τα 76,3 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, στα 40,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.
Στόχος που θα επηρεαστεί και από το… φόντο των εξελίξεων στην Ιταλία. Και λέγεται αυτό στην αγορά καθώς εκεί ήδη υπάρχουν ανοιχτά θέματα με τις τράπεζες, οι οποίες έχουν στους ισολογισμούς τους το 30% των περίπου 1 τρισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων της Ε.Ε.
Ήδη η υπόθεση διάσωσης της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, έχει πάρει νέες διαστάσεις με τον στόχο να παραμένει η παράκαμψη της οδηγίας BRRD για την εξυγίανση τραπεζών, έτσι ώστε να μην θιγούν οι καταθέτες της τράπεζας, 3-4 ακόμα περιφερειακές τράπεζες έχουν ζητήματα, ενώ η μεγαλύτερη UniCredit «αντέχει» αλλά και αυτή… παίρνει τα μέτρα της.
Για τις ελληνικές τράπεζες, το "στοίχημα" που πρέπει να κερδηθεί μέσω της μείωσης των "κόκκινων" δανείων είναι να αποφευχθεί μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, ειδικά ενόψει των stress test του 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr