Ήδη, οι πρώτες πλατφόρμες που θα λειτουργήσουν έχουν αρχίσει να εξετάζουν φακέλους επιχειρηματικών δανείων με στόχο οι πρώτες κινήσεις να γίνουν με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, πάντα από το νέο έτος και αφού πρώτα υπάρξει μια αρχική «δοκιμαστική περίοδος».
Η διαχείριση των συγκεκριμένων ανοιγμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2017, αρκεί να έχουν θεσπιστεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των στελεχών που «βάζουν υπογραφή» σε διαγραφές και κουρέματα», το δικαίωμα των πιστωτών να αλλάζουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που δεν μπορούν ή δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν ή και να εισφέρουν κεφάλαια.
Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για τον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού θα αποτελέσει μια διαδικασία εξαιρετικά σημαντική η οποία θα «απελευθερώσει» την επίλυση δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων «κόκκινων» δανείων που «επιβαρύνουν» τους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Από κει και πέρα, μείζον ζήτημα αποτελεί η τη δυνατότητα «έξωσης» των διοικήσεων των υπερχρεωμένων, πλην όμως αλλά βιώσιμων, επιχειρήσεων που συγκαταλέγονται στη λίστα των «μη συνεργάσιμων». Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, όταν επιταχυνθεί η... κατηγοριοποίηση σε «συνεργάσιμους» και «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες.
Πάντως, σημαντικό για τον τραπεζικό κόσμο κρίνεται και το θέμα της νομικής κάλυψης των στελεχών που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και το «κούρεμα» δανείων. Μένει να φανεί αν καταλήξουμε σε κάποιου είδους ενιαία ρύθμιση ή αν θεσπιστεί ένα γενικότερα πλαίσιο με διάφορους όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε κάθε περίπτωση να εξετάζεται ξεχωριστά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr