Αυτά που έχουν επισήμως ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι οτι ο κ. Σάλλας αποκτά τουλάχιστον το 15% της τράπεζας, οτι εμπιστεύεται τη διοίκηση της και οτι η τράπεζα θα κινηθεί εντός των πλαισίων που διέπουν τη λειτουργία των συνεταιριστικών τραπεζών.
Πέραν αυτών όμως είναι γνωστό οτι η κυβέρνηση προωθεί την ενίσχυση των συνεταιριστικών και των περιφερειακών τραπεζών οι οποίες δεν ελέγχονται από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος, άρα αποτελούν αμιγώς “εθνικό κεφάλαιο”.
Την ανάγκη ανάπτυξης των μη συστημικών τραπεζών έχει επανειλημμένως τονίσει τόσο ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πάγια κυβερνητική θέση είναι οτι η χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να προέλθει κυρίως από αυτές τις μη συστημικές τράπεζες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει από τις τράπεζες αυτές - κάποιες από τις οποίες είναι προβληματικές - να ενισχύσουν άμεσα τα κεφάλαια τους και την διοικητική τους ομάδα. Στην περίπτωση της Παγκρήτιας τράπεζας, η συμμετοχή Σάλλα τα καλύπτει και τα δυο. Ο τραπεζίτης παρόλο που ανακοίνωσε οτι έχει εμπιστοσύνη στη Διοίκηση της τράπεζας, είναι βέβαιον οτι θα προσφέρει και προσωπικά βοήθεια στη Διοίκηση, αλλά και είναι σε θέση να προσελκύσει σημαντικά τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία και να ενισχύσει ουσιαστικά τη διοικητική της δομή.
Μερίδιο στην αγορά “καλών” δανείων, ενίσχυση δικτύου και επιλεγμένα “κόκκινα” δάνεια
- Αυτό που μπορεί να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, είναι οτι ο Σάλλας θα προσελκύσει στην Παγκρήτια κάποιες πολύ καλές επιχειρήσεις και ισχυρούς επιχειρηματίες και οτι μέσω αναχρηματοδοτήσεων θα πάρει μέρος της “κρέμας” των δανείων από τις συστημικές τράπεζες, συνδυάζοντας ενδεχομένως τη συμμετοχή επιχειρηματιών στο κεφάλαιο της τράπεζας με τις χρηματοδοτήσεις τους με καλύτερους όρους από αυτούς που έχουν σήμερα από τις υπάρχουσες τράπεζες. Εξάλλου υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι κρητικοί επιχειρηματίες, στενοί φίλοι του κ. Σάλλα, οι οποίοι συμμετείχαν και στο κεφάλαιο και στη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς.
- Μη ξεχνάμε άλλωστε οτι η Παγκρήτια εκτός της Κρήτης, διαθέτει δίκτυο καταστημάτων και στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις και οτι αν αποφασίσει να το επεκτείνει είναι πολύ εύκολο να το κάνει δεδομένου οτι όλες οι συστημικές τράπεζες κλείνουν καταστήματα ή με χαρά θα πουλούσαν όποια από αυτά επιθυμούσε να αγοράσει η Παγκρήτια ή οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τραπεζικά στελέχη, πλήθος από τα οποία έχει αποχωρήσει από τις τράπεζες ή προβλέπεται να απολυθεί από τις νέες διοικήσεις. Η ανάπτυξη λοιπόν ενός πανελλαδικού δικτύου από την Παγκρήτια τράπεζα διευκολύνεται σημαντικά με τις αυξήσεις κεφαλαίου και την ενίσχυση της διοίκησης της αλλά και με την διαθεσιμότητα έμπειρων τραπεζικών στελεχών.
- Γνωρίζοντας πολύ καλά τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και την αγορά των κόκκινων δανείων και αν τελικά αποφασισθεί να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις κεφαλαίου, ο Σάλλας ενδέχεται να βάλει την Παγκρήτια τράπεζα να παίξει επιλεκτικά ένα μικρό ρόλο στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, αγοράζοντας κάποια από αυτά.
Οι προθέσεις Σάλλα δεν είναι ακόμη γνωστές, αλλά δεν θα αργήσουν να φανούν. Αυτή η πρώτη αύξηση κεφαλαίου θα έχει τελειώσει στις αρχές του επόμενου έτους και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις σχετικά με την πορεία και το μέλλον της τράπεζας.
Η εποχή των μη συστημικών τραπεζών
Οι μη συστημικές τράπεζες, είναι καθεστώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, κυρίως στη Γερμανία, αλλά και στις ΗΠΑ. Ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος των συστημικών τραπεζών και διαχειρίζονται πολύ μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης σε αυτές τις χώρες. Η γερμανία δε, με μεγάλο πάθος είχε αρνηθεί να υπαχθούν στον έλεγχο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας οι χιλιάδες μη συστημικές τράπεζες της οι οποίες παρέμειναν πάντα υπό τον έλεγχο της Bundesbank.
Στην Ελλάδα δεν είναι ανεπτυγμένο το σύστημα των μη συστημικών τραπεζών αλλά η κατάρρευση του συστημικού τραπεζικού συστήματος, ο περιορισμός των συστημικών τραπεζών σε μόνο τέσσερεις και η αδυναμία τους να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφήνουν πεδίο δόξης λαμπρό για την ανάπτυξη μη συστημικών τραπεζών.
Το πρόβλημα είναι οτι λόγω του μνημονίου, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είχε δώσει άδεια να ανοίξουν νέες περιφερειακές ή συνεταιριστικές τράπεζες. Η αλήθεια όμως είναι οτι σύμφωνα με την ΤτΕ, κανείς δεν είχε ζητήσει άδεια μέχρι στιγμής, ο δε Στουρνάρας προωθούσε την ιδέα να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου και να ενισχυθούν οι διοικήσεις των υπαρχουσών, πράγμα που γίνεται σήμερα με την είσοδο Σάλλα στην Παγκρήτια τράπεζα.
Κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους επενδύσεις σε αυτές τις μη συστημικές τράπεζες που ήδη διαθέτουν άδεια και λειτουργούν, ενώ δεν αποκλείεται, ανάλογα με τις εξελίξεις, να δοθούν και νέες άδειες μετά το 2018.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κίνηση Σάλλα ταράζει τα νερά και προβληματίζει καθώς είναι και πρωτοποριακή και μη αναμενόμενη και ταυτόχρονα γεννά ελπίδες οτι θα συμβάλει στη διευκόλυνση των χρηματοδοτήσεων που είναι απελπιστικά παγωμένες.
* Μια υπενθύμιση: Μάχη υπέρ της ανάπτυξης των μη συστημικών τραπεζών, έδινε ο πρόωρα χαμένος Γιάννης Τσαμουργκέλης, καθηγητής Οικονομικών και κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, ο οποίος λίγο πρίν πεθάνει εξέδωσε και σχετικό βιβλίο για τις εξελίξεις στο Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα και στην Ελλάδα. Στο βιβλίο αυτό που τιτλοφορείται “Οι Συνένοχοι” έδινε μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μη συστημικών τραπεζών.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr