Όπως σημειώνουν παράγοντες της τραπεζικής αλλά και χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από σχεδόν έξι μήνες αδράνειας, οι τίτλοι των εγχώριων τραπεζών εισέρχονται εκ νέου στο μικροσκόπιο των επενδυτών, λόγω των θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων, της διαφαινόμενης βατής αξιολόγησης, αλλά και της αισιοδοξίας ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2017.
Η κινητικότητα που καταγράφεται στο ζήτημα του χρέους ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ώθηση που δημιουργεί η συγκυρία στην δεύτερη αξιολόγηση αποτελούν λοιπόν αιτίες που έφεραν εκ νέου τις τράπεζες στο επενδυτικό στόχαστρο με τους παίκτες να προσδοκούν σε μια θετική αλληλουχία εξελίξεων (QE, μεταρρυθμίσεις, αναβάθμιση ελληνικής οικονομίας από οίκους, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.)
Και σε αυτό ήρθε να «κουμπώσει» ένας ακόμα σημαντικός λόγος, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι τη βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - όπως αυτή αποτυπώθηκε στο 9μηνο k- οι ξένοι επενδυτές θέλουν να την δουν να μετασχηματίζεται σε πράξεις, δηλαδή πωλήσεις δανείων, αναδιαρθρώσεις δανείων, είσοδο νέων επενδυτών. Εξάλλου, στα κόκκινα δάνεια είναι εμπλεκόμενες και οι 4 συστημικές τράπεζες, άρα όταν προχωρήσει κάτι, θα είναι θετικό και τις 4 τράπεζες. Για να πραγματοποιηθούν, όμως, όλα αυτά χρειάζεται προηγουμένως να νομοθετηθεί η αμνηστία των τραπεζικών στελεχών και να δοθούν οι άδειες διαχείρισης για τις εταιρείες.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ανακοινώσεις ενθάρρυναν τους ξένους διαχειριστές που πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές δυνατότητες στη διαχείριση των NPL’s. Και οι δυο τράπεζες παρουσίασαν μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ήταν το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των NPL’s και για τη EUROBANK το δεύτερο συνεχόμενο. Οι επενδυτές μάλιστα ελπίζουν αυτή η τάση να επιβεβαιωθεί και από τα μεγέθη που ανακοινώνουν προσεχώς ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA BANK, στις 23 και 30 του μήνα αντίστοιχα.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το νέο πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια δεν έχει ολοκληρωθεί , ενώ σε κάποιες τράπεζες υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες. Τον Ιανουάριο που οι τράπεζες θα έχουν όλα τα όπλα και την πίεση από τον SSM για μείωση των NPL’s μπορεί να έχουμε θετικές εξελίξεις.
Στο παζλ πρέπει να προσθέσουμε τις θετικές οικονομικές «ειδήσεις», όπως η καλύτερη πορεία του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (flash estimate) της ΕΛΣΤΑΤ, ή των εσόδων. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι έχουμε κινήσεις στην ευρύτερη τραπεζική σκακιέρα, όπως η απαγκίστρωση των τραπεζών από τα Βαλκάνια, η ρευστοποίηση assets (Αστέρας, Hilton κ.λπ.), η αργή, έστω, μείωση του ΕLA (50,9 δις), τότε γίνεται αντιληπτό ότι… κάτι κινείται.
Οι παραπάνω εξελίξεις μεταβάλλουν το περιβάλλον εντός του οποίου δραστηριοποιούνται οι τράπεζες και κάνουν τους επενδυτές να διαβλέπουν την εξής θετική αλληλουχία. Οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για το 2017 και ως εκ τούτου θα πάνε στο stress test του 2018 με διαχειρίσιμους «πονοκεφάλους».
Τα στοιχεία γ' τριμήνου δείχνουν σημαντική επιβράδυνση στη δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs formation) ή και μείωση του αποθέματος, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται σε χαμηλά επίπεδα οι προβλέψεις.
Πρόκειται για τάση που αν δεν ανατραπεί άρδην στο τρέχον τρίμηνο, «κλειδώνει» την επίτευξη μικρής κερδοφορίας για φέτος, απομακρύνοντας τον κίνδυνο αυξήσεων κεφαλαίου λόγω ενεργοποίησης του νόμου Χαρδούβελη.
Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι η Aktua Hellas της ALPHA BANK αναμένεται ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα λάβει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η πλατφόρμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που συμφώνησαν η EUROBANK και η ALPHA με την Pillarstone (KKR) και θα συμμετάσχει και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του έτους, έχοντας υπό διαχείριση δάνεια 2-3 επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr