Και δεν γίνεται λόγος τόσο τα 14 εκατ. ευρώ κερδοφορίας, αλλά στην καλή εικόνα που έδειξε σε επίπεδο NPLs ή καταθέσεων-ρευστότητας.
Στο 9μηνο του 2016 η ΠΕΙΡΑΙΩΣ εμφάνισε κέρδη 14 εκατ. ευρώ με 1,87 δισ. έσοδα, 941 εκατ. έξοδα και 797 εκατ. συνολικές προβλέψεις.
Τα NPLs, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαμορφώθηκαν στο 38,8% ή 25,3 δισ. ή αλλιώς είχαμε μείωση 2,2 δισ. στο 9μηνο του 2016. Τα NPEs, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, διαμορφώθηκαν στο 52% του συνόλου των δανείων ή σε 34 δισ. ευρώ που σημαίνει μείωση 1,1 δισ. στο 9μηνο του 2016.
Ως προς τα κεφάλαια τα tangible book ανήλθαν στα 7,8 δισ. ή 16,7% με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ. Την ίδια ώρα η ρευστότητα οριακά βελτιώνεται με τις καταθέσεις να φτάνουν τα 39,3 δισ. ευρώ, ενώ η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώνεται στα 23,8 δισ. ευρώ. Στο «μέτωπο» των καταθέσεων, σημειώνεται πρόοδος και υπάρχει μικρή ροή καταθέσεων στο σύστημα καθώς έχουν συμβάλει τόσο οι αλλαγές για το νέο χρήμα όσο και η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η πληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το δημόσιο.
Ο Γιώργος Πουλόπουλος τόνισε μιλώντας σε αναλυτές ότι η τράπεζα έχει πολιτική προσέγγισης των πελατών της για να τους πείσει να φέρουν πίσω τα χρήματα τους. Οι εισροές στο τρίτο τρίμηνο έφθασαν τα 900 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 2%, εξέλιξη που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις στοχευμένες πελατειακές δράσεις.
Οι επιδόσεις της ΠΕΙΡΑΙΩΣ κρίνονται ως ενθαρρυντικές. Στα προβληματικά δάνεια, όπως αποκάλυψε ο κ. Πουλόπουλος σε αναλυτές, ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, ήτοι η μείωσή τους κατά 58% σε ορίζοντα τρισήμισυ ετών και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 41% στο ίδιο διάστημα, ωστόσο μένει να φανεί εάν ο στόχος έως το 2019 είναι εφικτός.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι τώρα που η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται από τις εσωτερικές εξειδικευμένες μονάδες του ομίλου, είναι σημαντική αφού για παράδειγμα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή CEO, ο δείκτης των ρυθμισμένων δανείων που επιστρέφουν στο «κόκκινο», έχει υποχωρήσει κάτω από το μισό και από το 40% προ διετίας, διαμορφώνεται στο 18%.
Σύμφωνα με τον κ. Πουλόπουλο, τα εργαλεία μείωσης των κόκκινων δανείων είναι κυρίως οι ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, οι διαγραφές, οι ρευστοποιήσεις και επιλεκτικές πωλήσεις ενώ την διαχείριση κυρίως των επιχειρηματικών δανείων θα βοηθήσουν οι τελευταίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr