Για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια εντοπισμού των «μπαταχτσήδων», οι τράπεζες θα εξαντλήσουν όλη τους την αυστηρότητα πριν προχωρήσουν σε διαγραφές, καθώς εκτιμάται ότι ένας στους 5-6 «έχει και δεν πληρώνει». Σε αρκετές υποθέσεις, ωστόσο, παρατηρείται ότι η γραμμή που χωρίζει τους «μη έχοντες» από τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» είναι λεπτή. Είναι οι περιπτώσεις που οι τράπεζες καλούνται να επιδείξουν ευελιξία για να μην υπάρξουν κοινωνικές επιπτώσεις.
Αναλυτές εκτιμούν ότι, δεδομένου ότι η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη καθυστερεί, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πρώτο χρόνο στο ξεσκαρτάρισμα των καταναλωτικών δανείων ύψους 17 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 2 εκατομμύρια υποθέσεις, με την πλειονότητα αυτών να αφορά ποσά μικρότερα των 20.000 ευρώ. Τα καταναλωτικά δάνεια που έχουν δοθεί με προσωπικές εγγυήσεις θεωρούνται αυτά για τα οποία έχουν ληφθεί προβλέψεις και συνεπώς είναι τα πρώτα που θα υποστούν «κούρεμα».
Συνολικά, οι διαγραφές εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως και τα 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, ή περίπου στο 15% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Περίπου οι μισές διαγραφές αναμένεται να γίνουν σε δάνεια που χαρακτηρίζονται μη εξυπηρετούμενα και οι άλλες μισές σε ρυθμισμένα δάνεια.
Οι διαγραφές δανείων έχουν μία ιδιαιτερότητα, αφού εκτός από το απόλυτο ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μειώνουν και τα συνολικά δανειακά υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μείωση του ποσοστού των NPEs. Για παράδειγμα, αν διαγραφούν δάνεια ύψους 16 δισ. ευρώ, το ποσοστό των NPEs θα υποχωρήσει στο 41% από 45%.
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχει αποφασιστεί από τις τράπεζες η εφαρμογή οριζόντιων διαγραφών. Οι περιπτώσεις εξετάζονται ξεχωριστά και οι διαγραφές οφειλών προωθούνται για όσους πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν ή για όσα δάνεια δεν έχουν εξασφαλίσεις και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια.
Κατά την αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων του δανειολήπτη λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι, όπως η τρέχουσα ικανότητα αποπληρωμής, το συνολικό χρέος (φόροι, άλλα δάνεια, ασφαλιστικά ταμεία) και το ιστορικό οικονομικής συμπεριφοράς. Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θέλουν λεπτούς χειρισμούς καθώς οι δανειολήπτες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Οι τράπεζες προτρέπουν τους δανειολήπτες να είναι πλήρως συνεργάσιμοι, παρέχοντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση.
Αρκετά, επίσης, είναι τα παραδείγματα, που οι ρυθμίσεις που θα ήθελαν οι δανειολήπτες δεν ταυτίζονται με τις προτάσεις των τραπεζών και γι' αυτό μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει στο βαθμό που θα μπορούσαν οι πιο μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις, καθώς επιλέγονται μέσες λύσεις πιο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr