Το κλίμα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο επιβαρύνθηκε από την πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όμως θα μπορούσε να έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο αν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες όλους τους προηγούμενους μήνες.
Οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν και όσες το κάνουν πηγαίνουν απευθείας στην πληρωμή φόρων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν εκ νέου τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ευχαριστημένα καθώς η μείωση στα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιορίστηκε μόλις στα 400 εκατ. ευρώ, σε ένα μήνα με τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις για όλους.
Την ίδια ώρα, οι τράπεζες θέλουν, άλλωστε πιέζονται από τον SSM, να προχωρήσουν ταχύτατα με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όμως οι διαθέσιμες λύσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια, που αποτελούν και το μεγαλύτερο στοίχημα, μόνο εύκολες δεν είναι, ενώ ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το πλαίσιο.
Στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες βλέπουν να χάνεται μία μεγάλη ευκαιρία. Πριν από δύο χρόνια εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 108 δισ. ευρώ με ήπιο τρόπο, στην περίπτωση που η οικονομία ανέκαμπτε. Ωστόσο, τόσο το 2015 όσο και το 2016 θεωρούνται χαμένα έτη, ενώ το 2016 θα έπρεπε λόγω της κορύφωσης του φαινομένου και των ενδείξεων για αποκλιμάκωση της δημιουργίας νέων επισφαλειών να αποτελέσει έτος ορόσημο για τα «κόκκινα« δάνεια.
Πλέον, οι ελπίδες μετατίθενται για το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Εκτός, όμως, από ελπίδα υπάρχει και φόβος. Ότι η οικονομία θα αργήσει να ανακάμψει και η αβεβαιότητα θα φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr