Με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, που αποτέλεσαν και αποτελούν ένα «θρίλερ», την ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη χορήγηση των πρώτων αδειών σε εταιρίες διαχείρισης "κόκκινων" δανείων, σταδιακά μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο με τον κωδικό «ξεκαθάρισμα στα κόκκινα δάνεια».
Στο πλαίσιο αυτό, αρχικώς το κύριο εργαλείο διαχείρισης θα είναι οι ρυθμίσεις οφειλών, ενώ ο πρώτος ουσιαστικός έλεγχος επιδόσεων των νέων διοικήσεων θα γίνει στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2017, αν και θεωρητικά ο SSM έχει υποδείξει ελέγχους ανά τρίμηνο.
Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και ενώ η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων με το νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αποτελεί προαπαιτούμενο της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να γίνουν στην πράξη ουσιαστικές κινήσεις τόσο από τις τράπεζες, όσο και από την Πολιτεία.
Οι νέες τραπεζικές διοικήσεις θα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε νέες καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου, πρέπει να δοθεί έμφαση σε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς η μέχρι πρόσφατα ακολουθούμενη πρακτική παροχής βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων παρατείνει μόνο το πρόβλημα δεσμεύοντας πολύτιμους παραγωγικούς πόρους.
Οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, συνθήκη αναγκαία για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και την ταχεία εφαρμογή τους, να συνεισφέρουν τεχνογνωσία στην αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, με αλλαγές στη δομή, στον επιχειρηματικό σχεδιασμό και, όπου είναι αναγκαίο, στη διοίκηση των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά της η Πολιτεία θα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση πρόσθετων δράσεων για να διασφαλιστεί ότι θα αρθούν και τα τελευταία μικρά θεσμικά και διοικητικά εμπόδια, όπως η αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους, ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ταχείας, αποτελεσματικής και διαφανούς ρύθμισης χρεών προς ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες και προμηθευτές) και φορείς του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. φορολογικές αρχές, ασφαλιστικά ταμεία).
Παράλληλα, να ασχοληθεί με σημαντικές εκκρεμότητες όπως η επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων για τους δανειστές, η εισαγωγή διατάξεων που θα διασφαλίζουν τη συνεργασία των μετόχων στις προσπάθειες των τραπεζών για εξυγίανση επιχειρήσεων και θα παρέχουν νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και των εκπροσώπων του Δημοσίου όταν προβαίνουν σε διαγραφή οφειλών με καλή πίστη και στόχο την προστασία των συμφερόντων των πιστωτών και του Δημοσίου, η επιτάχυνση στην έκδοση των αναγκαίων κανονιστικών πράξεων και στη δημιουργία των διοικητικών υποδομών που επιτρέπουν την απρόσκοπτη εφαρμογή των ήδη νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων κ.λπ.
Θέματα που πρόσφατα μόλις ανέδειξε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων δανείων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική Οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr