Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αναγκαστικά στην επιλογή πώλησης σε ξένους, τράπεζες ή διεθνή funds , η οποία ως υποχρεωτική πλέον στρατηγική για τη μείωση της παρουσίας στο εξωτερικό, θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής σχετικά άμεσα. Και αυτό παρά το ότι η δέσμευση των τραπεζών για μείωση της παρουσίας εκτός Ελλάδος εκτείνεται μέχρι τα τέλη του 2018. Σημειώνεται ότι πέραν της πώλησης της θυγατρικής, ένα άλλο μοντέλο είναι και αυτό της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει υψηλό μερίδιο αρχικά.
Υποχρέωση των εγχώριων ομίλων είναι η μείωση της έκθεσης από ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. ευρώ σήμερα, σε 8,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018, με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει.
Οι τράπεζες καλούνται λοιπόν να προχωρήσουν σε αναδιάταξη των διεθνών δραστηριοτήτων. Η πιο πρόσφατη λύση που τελικώς δεν προχώρησε ήταν αυτή της συνεργασίας ανά αγορά με τρόπο ώστε να ενώσουν δυνάμεις σε ένα κοινό σχήμα, στο οποίο θα συμμετείχε τρίτος επενδυτής.
Πλέον οι όμιλοι θα επιχειρήσουν να βγουν στην αγορά είτε για πώληση θυγατρικών είτε για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα restructuring plans.
Βέβαια, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Η EUROBANK έχει τις μικρότερες δεσμεύσεις μείωσης της παρουσίας, το ίδιο και η ALPHA BANK επίσης, ενώ για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα ο βασικός κανόνας είναι η πλήρης αποεπένδυση.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ευελπιστούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές, αφού, με βάση τα μακροοικονομικά της ΝΑ Ευρώπης, στο πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη «έτρεξε» με ισχυρές επιδόσεις, δεδομένο που προκαλεί την προσδοκία ότι η τάση θα παραμείνει ανάλογη και στο δεύτερο «μισό» του έτους.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr