Πρόκειται για σχέδια που εμπεριέχουν τη στρατηγική για κεφάλαια, ρευστότητα, διαχείριση κινδύνων και στρατηγική που θα ακολουθηθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που φτάνουν σχεδόν τα 115 δισ. ευρώ σε σύνολο 200 δισ. ευρώ χορηγήσεων.
Οι στόχοι έχουν καθοριστεί και είναι πολύ κρίσιμοι γιατί με βάση αυτή την στοχοθεσία θα ελέγχονται σε τριμηνιαία βάση οι ελληνικές τράπεζες από τον SSM με αυστηρά κριτήρια και χωρίς καμία ελαστικότητα.
Η στρατηγική διαχείρισης των NPEs είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα, καθώς οριοθετείται από πολύ σκληρούς στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και από την υλοποίησή τους ή μη θα εξαρτηθεί η μελλοντική πορεία των τραπεζών.
Οι τράπεζες δεσμεύονται έως το τέλος του 2019 να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 35% - 40% και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) κατά 40% - 45%. Οι στόχοι αυτοί ποσοτικοποιούνται ανά κατηγορία δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) και ο έλεγχος προόδου ξεκινά ήδη από τον Νοέμβριο.
Με βάση τους στόχους, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ θα μειώσει τα NPEs πάνω από 40% μεταξύ 42% και 43%. Η ΕΘΝΙΚΗ θα μειώσει 38,5%, η ALPHA BANK 40% και η ΕΘΡΟΒΑΝΚ -37%. Το ποσοστό μείωσης είναι εξαρτώμενο από το ύψος των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που εμφανίζει κάθε τράπεζα.
Με βάση την στοχοθεσία η ΠΕΙΡΑΙΩΣ πρέπει να μειώσει τα NPEs κατά 15,8 δισ. από 36,8 δισεκ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η ΕΘΝΙΚΗ κατά 8,1 δισ. ευρώ, η EUROBANK κατά 8,5 δισ. και η ALPHA BANK κατά 12,8 δισ. ευρώ.
Στη λιανική τραπεζική θα μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από -34% έως -37% και στα επιχειρηματικά θα μειωθούν από -43% έως -48%. Η διάρκεια της στοχοθεσίας είναι καθορισμένη από 1η Ιανουαρίου του 2016 έως 31 Δεκεμβρίου του 2019. Το 2017 η μείωση θα είναι 8%, το 2018 θα μειωθούν 12% και το 2019 θα μειωθούν 16%.
Ο συνολικός στόχος, όπως έχει διατυπωθεί από τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, προβλέπει ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα 108 δισ. ευρώ σήμερα. Η μείωση αυτή θα προκύψει κυρίως από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις οφειλών που θα καταστήσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα και σε μικρό ποσοστό (της τάξεως του 5%) από πωλήσεις δανείων ή ρευστοποίηση εξασφαλίσεων που δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι σε ποσοστό 68%, δηλαδή περίπου κατά 28 δισ. ευρώ, η μείωση των NPEs θα προέλθει από αναδιαρθρώσεις δανείων, σε ποσοστό 13%, περίπου κατά 5,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις δανείων σε funds και σε ποσοστό 18%, περίπου κατά 7,6 δισ. ευρώ, με πλειστηριασμούς – ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr