Επί της ουσίας πρόκειται για ένα σκανάρισμα-«μπούσουλα», μια αξιολόγηση που θα επιτρέψει τη διόρθωση των στοιχείων-σημείων που κριθούν ως δυσλειτουργικά σε μια ευρύτερη διαδικασία ελέγχου που εκτείνεται ώες το 2019, με τη διετία 2018-2019 να αποτελεί το διάστημα στο οποίο θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος.
Βέβαια, οι βασικές παραδοχές έχουν γίνει, πλην όμως κάθε τράπεζα θα χαράξει την πορεία και τη στρατηγική της αν και είναι προφανές ότι θα γίνονται παρεμβάσεις σε συνεργασία με ΤτΕ και SSM.
Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι οι 4 συστημικές τράπεζες, αν και υπήρχε το όριο της 30ης Σεπτεμβρίου, ήδη ετοίμασαν προς το ΤΧΣ τους φακέλους με τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεσμευόμενες έως το τέλος του 2019 να μειώσουν κατά 35%-40% τα NPEs και κατά 40%-45% τα NPLs.
Οι στόχοι είναι ποσοτικοποιήμενοι ανά κατηγορία δανείων και αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έγκρισή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδας. Αμέσως μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών προκειμένου να εγκρίνουν τους στόχους και να ανοίξει η διαδικασία τόσο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, όσο και την πώληση πακέτων από το χαρτοφυλάκιο της καταναλωτικής πίστης.
Το ύψος των στόχων, τα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση και αντιμετώπιση των επισφαλειών αποτελούν μια πρόκληση για το σύνολο του κλάδου, την ώρα που τα μηνύματα από τις επαφές με τους ξένους επενδυτές δεν είναι ενθαρρυντικά.
Ιδιαίτερα κρίσιμα για την επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος της μείωσης των κόκκινων δανείων θεωρεί υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας τα επόμενα 3-4 τρίμηνα, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 και έως το καλοκαίρι του 2017.
Στη μάχη για τη μείωση των NPLs οι τράπεζες, πέραν των ρυθμίσεων, αναμένεται να ρίξουν και ισχυρά, με έντονα απειλητικό χαρακτήρα, όπλα όπως οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις εγγυήσεων και η ανάληψη του ελέγχου των επιχειρήσεων, όταν ο επιχειρηματίας-μέτοχος δεν θα συνεργάζεται. Έμφαση στο μίγμα θα δίνεται στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, σε αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων θα συνοδεύεται και από διαγραφές, ενώ το μενού θα περιλαμβάνει και πωλήσεις δανείων.
Σε γενικές γραμμές, και πάντα βάσει πληροφοριών και διαρροών, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ και η ALPHA BANK έχουν έχει θέσει στόχο τη μείωση NPEs κατά περίπου 18 δισ. ευρώ έκαστη, ενώ σε EUROBANK και ΕΘΝΙΚΗ ο πήχης έχει μπει σε 12 με 13 δισ. ευρώ λιγότερα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr