Όπως ανέφερε η κ. Παπαγιαννίδου, αν και είχαν διαπιστωθεί σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, που είναι το ταμείο των μηχανικών, δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΤτΕ.
«Όταν ο μέτοχος είναι απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις συστάσεις, τότε έχουμε πρόβλημα και εμείς και με την εποπτεία. Από το 2012 έως σήμερα η ΤτΕ έχει ασκήσει πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Ο μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση, είναι υπεύθυνος για ό,τι γίνεται», υποστήριξε η κ. Παπαγιαννίδου.
Η διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος της ΤτΕ, επισήμανε πως η Τράπεζα Αττικής βρέθηκε εκτός των προϋποθέσεων που όριζε η κεντρική τράπεζα και δεν υπήρχε διάθεση εφαρμογής των αλλαγών που είχαν προταθεί.
Όπως μάλιστα πρόσθεσε η κ. Παπαγιαννίδου, στελέχη ή και υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής κατά περίπτωση εφάρμοζαν αποκλίσεις στη χορήγηση δανείων από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας.
Η κ. Παπαγιαννίδου υποστήριξε ακόμα πως ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας είχε απομονωθεί καθώς δεν καλείτο από το ΔΣ της Αττικής, τονίζοντας ωστόσο πως η άσχημη κατάσταση που παρουσιάζει η τράπεζα είναι αναστρέψιμη.
Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, η κ. Παπαγιαννίδου ανέφερε πως δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση στη χορήγησή τους. Σύμφωνα με την κ. Παπαγιαννίδου, οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται στο 45% την ώρα που οι επισφάλειες για τα δάνεια μέσων ενημέρωσης είναι κάτω του 30%.
Για τα δάνεια των κομμάτων η επικεφαλής εποπτείας πιστωτικού συστήματος υποστήριξε ότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπήρξαν αποκλίσεις στην υπερτίμηση του τιμήματος που θα εισέπραττε η τράπεζα από το δημόσιο, δεδομένου ότι τα κόμματα είχαν κρατική επιδότηση που ουσιαστικά αποτελούσε και την εγγύηση για τα δάνεια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr