Η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες της θητείας της δεν έκρυψε ότι θεωρεί τις τράπεζες εργαλείο άσκησης της πολιτικής της και το απέδειξε με τον διορισμό της Λούκας Κατσέλη ως προέδρου της Εθνικής, καθώς και με τα στελέχη που όρισε αρχικά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Έκτοτε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν τεθεί στον απευθείας έλεγχο της ΕΚΤ. Οι δανειστές έχουν πάρει απόφαση να ελέγξουν το σύστημα, ώστε να μπορέσουν (κυρίως) με μεγαλύτερη άνεση να καθαρίσουν τους ισολογισμούς από τα «κόκκινα δάνεια», που γι` αυτούς είναι πολύ σημαντική κίνηση, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.
Σε ό,τι αφορά τις συστημικές τράπεζες λοιπόν, ο έλεγχός τους έχει περάσει απευθείας στην Φρανκφούρτη και την ΕΚΤ, οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις κινήσεις που θέλει.
Τι μένει λοιπόν στην κυβέρνηση; Οι μη συστημικές τράπεζες, δηλαδή η εξής μία: Η Αττικής, η οποία - σε αντίθεση με τις μεγάλες - δεν υπάγεται στον έλεγχο της ΕΚΤ, αλλά στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκεί το… αγκάθι (για την κυβέρνηση) λέγεται, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μοιάζει να μη θέλει να αφήσει τη διαχείρισή της σε εκλεκτούς της κυβέρνησης.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει σημειώσει αρκετές… νίκες, όπως για παράδειγμα η καθαίρεση της Άννας Πουσκούρη, που ήταν επιλογή Στουρνάρα. Οι εξελίξεις της Τετάρτης με την εκλογή νέου ΔΣ στην Αττικής, με στελέχη αρεστά στην κυβέρνηση, είναι επίσης μία ακόμη ευχάριστη εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η «μάχη», όμως, δεν έχει τελειώσει οριστικά, καθώς η επιλογή των νέων μελών τελεί υπό την έγκριση της ΤτΕ, η οποία διαρρέει ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα τα κριτήρια που θέτει ο νόμος για κάθε ένα από τα στελέχη της Τράπεζας.
Πηγές της ΤτΕ σημειώνουν πως πρόκειται για μία καθαρά υπηρεσιακή διαδικασία της Διεύθυνσης Εποπτείας και θα εφαρμοστούν απόλυτα οι κανόνες σε όλα τα νέα μέλη που πρότεινε ο κύριος μέτοχος, το ΤΣΜΕΔΕ.
Ειδικοί εκτιμούν πως σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, την περίπτωση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη που είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτή η διαδικασία τον ευνοεί. Μοιάζει δηλαδή και εδώ να έχει το πάνω χέρι στη μάχη για τον έλεγχο της Αττικής ο κ. Στουρνάρας, λόγω του θεσμικού του ρόλου, και λόγω της προστασίας που απολαμβάνει από την ΕΚΤ.
Αν η κυβέρνηση χάσει και τον έλεγχο της Αττικής, τότε τι; Πως θα επιτευχθεί ο στόχος της δημιουργίας ενός παράλληλου ``αναπτυξιακού'' τραπεζικού συστήματος, τον οποίο πολλάκις έχει διακηρύξει ο Γιάννης Δραγασάκης; Της απομένουν οι περιφερειακές τράπεζες, το ΕΤΕΑΝ, το Παρακαταθηκών και Δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr