Το πρόβλημα αυτό θα απαιτήσει συντεταγμένες χρεοκοπίες επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες αντιλαμβάνονται ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια που διαφυλάχθηκε ως κόρη οφθαλμού με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, διακυβεύεται από το ξεκαθάρισμα στα επιχειρηματικά δάνεια.
Παράλληλα, τα περιθώρια διαγραφών, τα οποία θα γίνουν στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, δεν μπορούν να είναι ανεξέλεγκτα, αφού τα όριά τους τίθενται ουσιαστικά από τα επίπεδα του αναβαλλόμενου φόρου που έχει η κάθε τράπεζα και της συμμετοχής του στα εποπτικά της κεφάλαια. Έτσι, διαμορφώνεται ένα σύνθετο πρόβλημα για τις τράπεζες, το οποίο θα πρέπει να λύσουν και υπό την παράμετρο της υποχρεωτικής επιστροφής τους σε κερδοφορία από φέτος.
Ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη των επιχειρηματικών που υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, συνδυαστικά με την κινητοποίηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τα «κόκκινα» δάνεια, έχει εντείνει τις πιέσεις του SSM. Η εντολή του επόπτη προς τις ελληνικές τράπεζες είναι να ξεμπερδεύουν άμεσα με μη υγιείς επιχειρήσεις.
Στο επίκεντρο για οριστικές αναδιαρθρώσεις αναμένεται να βρεθούν κατά προτεραιότητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ από πέντε κλάδους της οικονομίας.
Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δισ. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις.
Τα συγκεκριμένα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν μέρος ενός υποσυνόλου δανείων που ανήκουν σε 21 επιχειρηματικούς κλάδους, αυξημένης σπουδαιότητας για την Οικονομία δεδομένων της συμβολής τους στην προστιθέμενη αξία του ΑΕΠ, της επίπτωσής τους στην απασχόληση και του χαρακτήρα τους (εξαγωγικού ή μη). Πρόκειται για δάνεια «αμέσου προτεραιότητας» για την ελληνική Οικονομία, τα οποία έχουν εντοπιστεί από την McKinsey σε μελέτη της για λογαριασμό του ΤΧΣ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που οι τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στην απαίτηση του SSM και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στα «κόκκινα» επιχειρηματικά, θα έχουν και οι ίδιες κόστος.
Θα είναι αναγκασμένες να κάνουν ευρεία χρήση των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει για επισφάλειες, διαγράφοντας έτσι κεφάλαια, με τις διαγραφές δανείων που εμπεριέχονται στις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων να ενδέχεται να πλήξουν ευθέως την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι πολύ περιορισμένη αν υπολογιστεί ότι κατά το 1/3 αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο που προσμετράται ως εποπτικό κεφάλαιο.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι αναγκασμένες να πάρουν και επιπλέον προβλέψεις για επιχειρηματικά δάνεια που είναι υποκαλυμμένα σε σχέση με την έκθεσή τους σε τραπεζικό δανεισμό και την αξία των εμπράγματων εξασφαλίσεών τους. Τα παραπάνω περιορίζουν το δυνητικό εύρος κερδών για τις τράπεζες φέτος.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, τόσο από τις περιπτώσεις προβληματικών μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και από προβληματικά δάνεια της λιανικής τραπεζικής τα οποία θα παρουσιάσουν επίσης δυσκολία στην ανάκτηση λόγω κρίσης και υπερφορολόγησης, οι προβλέψεις των τραπεζών για επισφαλή δάνεια αναμένεται να επιβαρυνθούν φέτος σε ποσοστό 20% - 30%.
Αν και η επιβάρυνση αυτή δεν θα αναιρέσει την πτωτική πορεία των προβλέψεων, η οποία διαπιστώθηκε και στα δύο τρίμηνα που μεσολάβησαν από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, εντούτοις βγάζει εκτός «τροχιάς» τον αρχικό στόχο των τραπεζών για τις προβλέψεις.
Ειδικότερα, ο στόχος για τις προβλέψεις που καλύπτουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν αυτές να περιοριστούν φέτος στα 2,8 – 3 δισ. ευρώ. Ο στόχος αυτός πλέον αναδιαμορφώνεται 20% - 30% υψηλότερα δεδομένου ότι αναμένονται περισσότερα «κανόνια» επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικά εμπόδια από την υπερφορολόγηση στην ανάκτηση καθυστερούμενων δανείων φυσικών προσώπων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr