Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναβαθμίζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες κατά 9%-18%, διατηρώντας την σύσταση underperform.
Συγκεκριμένα, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,41 ευρώ (προηγούμενη 1,29 ευρώ), για την Πειραιώς στα 0,16 ευρώ (από 0,14 ευρώ), για την Εθνική Τράπεζα στα 0,15 ευρώ (από 0,13 ευρώ) και για την Eurobank στα 0,56 ευρώ (από 0,47 ευρώ.
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών αποκαλύπτουν θετικές τάσεις σε ό,τι αφορά την ρευστότητα. Αυτές οι τάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό αποτυπωμένες στις εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας, και σύμφωνα με την ίδια, επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της ότι οι τράπεζες σταδιακά θα αποκαταστήσουν την κερδοφορία στο διάστημα 2016-2019.
«Για εμάς, αυτό δεν αλλάζει πολύ τα βασικά μακροπρόθεσμα ρίσκα: την ποιότητα των asset, την μη βιωσιμότητα της δομής χρηματοδότησης, και την χαμηλή ποιότητα του κεφαλαίου», αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch.
Εκτιμά δε ότι οι τάσεις αυτές του β΄ τριμήνου θα συνεχιστούν και στο β΄ εξάμηνο του 2016, και θα βοηθήσουν τις τράπεζες να παρουσιάσουν θετικά καθαρά κέρδη για το σύνολο του 2016. Οι τάσεις αναφορικά με την ποιότητα των assets ήταν μεικτές στο β΄ τρίμηνο και επιβεβαίωσαν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ομαλοποιηθεί το κόστος των εσόδων.
Για την Bank of America Merrill Lynch, τα τρία βασικά μακροπρόθεσμα ρίσκα είναι άθικτα: το απόθεμα των ΝΡΕ είναι υψηλό, και η βελτίωση της ποιότητας των asset μπορεί να απαιτήσει μη φιλικές προς τις τράπεζες λύσεις. Ακόμη, η χρηματοδοτική δομή δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα σύμφωνα με την άποψή της, και η ποιότητα του κεφαλαίου είναι χαμηλό σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Τα μέσα για να μειωθούν αισθητά τα NPE, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί και δοκιμαστεί. Αυτό θα είναι επίσης κρίσιμο για να επιτευχθούν οι στόχοι των ΝΡΕ για το 2019, και να υποβληθούν στον SSM τον Σεπτέμβριο.
«Η πιθανή αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης (83 δισ. ευρώ, 29% των υποχρεώσεων του κλάδου στο τέλος του επταμήνου 2016) από καταθέσεις (οι εκροές ανήλθαν σε 45 δισ. ευρώ στο διάστημα γ΄ τριμήνου 2014-α΄ τριμήνου 2016, ενώ επέστρεψαν μόλις 2 δις ευρώ από το α΄ τρίμηνο του 2016) και άλλες πηγές χρηματοδότησης –εκτός του κεφαλαίου- θα μείωναν τον κίνδυνο χρηματοδότησης αλλά παραμένει μία πρόκληση, θεωρούμε».
Επίσης, εκτιμά ότι η αποκατάσταση των βασικών δεικτών κεφαλαίου μέσω ισχυρότερων του αναμενόμενου κερδών ή άλλων εργαλείων, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από τις απαιτήσεις του SRER για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα μείωνε τον κίνδυνο αύξησης κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες που καλύπτει ο οίκος διαπραγματεύονται με discount 82-81% σε σχέση με τις τράπεζες στην περιοχή ΕΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) και με discount 62%-63% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Για να καταστούν αυτά τα discounts ελκυστικά, θεωρούμε πως η αγορά πρέπει να είναι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών μακροπρόθεσμα», αναφέρει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr