Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν τόσο στη διοικητική δομή, όσο και στο εφεξής έργο των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα βρίσκεται υπό τη διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση του SSM στο σκέλος της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Οι εξελίξεις στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη νομοθεσία που θα ολοκληρώσουν το πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτείνονται βάσει μνημονίου μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, το πλέον κρίσιμο διάστημα είναι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2016, οπότε θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που θα κληθούν να υλοποιήσουν τους στόχους για την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και της Οικονομίας.
Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, τρεις θα είναι οι κυριότεροι "σταθμοί" των ελληνικών τραπεζών. Πρώτος «σταθμός» είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που θα δώσουν την εικόνα του α΄ εξαμήνου 2016, με βάση την οποία οι ελληνικές τράπεζες θα ξαναδούν τους ξένους επενδυτές μέσα στον Σεπτέμβριο. Από τις 5 Σεπτεμβρίου με το τραπεζικό συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου το συνέδριο της KBW, ακολούθως το road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, μέχρι το συνέδριο της Bank of America Merrill Lynch στις 27, 28 και 29 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν συνεχείς επαφές με τους ξένους αναλυτές και επενδυτές προκειμένου να παρουσιάσουν τις προοπτικές του β΄ εξαμήνου.
Τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, παρά το ότι επιβαρύνθηκαν από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα "κόκκινα" δάνεια, αναμένεται να δείξουν τουλάχιστον μία σταθερότητα στην οργανική κερδοφορία. Εκεί θα γίνει και το focus από τους ξένους επενδυτές, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι σε θέση να δείξουν σταθερότητα στα έσοδα από τόκους, χάρη στη μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA και τους πυλώνες εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου και τη μικρή εισροή καταθέσεων.
Επιπρόσθετα, η έναρξη της δραστικής αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων που θα σηματοδοτηθεί με την οριστικοποίηση των στόχων για τη μείωσή τους μεταξύ ΤτΕ και τραπεζών εντός του Σεπτεμβρίου. Με βάση τον στόχο που έχει θέσει η ΤτΕ για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στην τριετία 2017 – 2019 θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα σημερινά 108,6 δισ. ευρώ, και τα μέσα με τα οποία ο στόχος θα επιτευχθεί, προκύπτει ότι τα "κόκκινα" ανοίγματα θα μειωθούν κατά περίπου 28 δισ. ευρώ μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων που θα καταστήσουν και πάλι ενήμερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά 5,4 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων δανείων και κατά περίπου 7,6 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποίησης εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί).
Τέλος, οι νέες διοικήσεις των τραπεζών πρόκειται να οριστικοποιηθούν με απώτατο όριο την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (έως Παρασκευή 21/10), δεδομένου ότι τότε, και συγκεκριμένα στις 18/10, εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία για το διορισμό νέας διοίκησης στο ΤΧΣ μετά την παραίτηση της προηγούμενης στις 18 Ιουλίου. Βάσει μνημονίου η ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου, πράγμα που παραμένει επιθυμητό τόσο για τις αλλαγές στις τράπεζες, όσο και στο ΤΧΣ. Ωστόσο, οι δυσκολίες στην εξεύρεση στελεχών που προκύπτουν από τον ασφυκτικό νόμο 4346/2015, με βάση τον οποίο θα πρέπει να μπουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών 15 νέα μέλη, ως ανεξάρτητα ή μη εκτελεστικά, καθώς και να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, δίνουν το άτυπο περιθώριο ολοκλήρωσης των αλλαγών μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr