Αν και ο γενικός, και ιδιαίτερα «φιλόδοξος», στόχος έχει λίγο ως πολύ καθοριστεί για μείωση των «κόκκινων» δανείων από το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ σήμερα, στα 60 δισ. ευρώ το 2019, στα θέματα που συζητούνται εντατικά περιλαμβάνονται το ακριβές χρονοδιάγραμμα ανά τράπεζα, τα σχέδια και οι ενέργειες κάθε τράπεζας για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι διορθωτικές ενέργειες σε περίπτωση που αποκλίνουν από τους στόχους.
Οι τράπεζες θα ενημερώνουν τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος ανά τρίμηνο για τα αποτελέσματα της υλοποίησης των προγραμμάτων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αν υπάρχουν αποκλίσεις, θα πρέπει να λαμβάνουν άμεσα διορθωτικά μέτρα.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα. Με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τα συνολικά πιστωτικά ανοίγματα (που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα) ανήλθαν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου στο 45,2%, από 44,2% τον Δεκέμβριο 2015. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις φτάνουν στο 54,7% για τα καταναλωτικά δάνεια, στο 41% για τα στεγαστικά και στο 43,8% για τα επιχειρηματικά.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία είναι ότι σε πολλούς βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως οι κατασκευές και η βιομηχανία, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υπερβαίνει το 50%.
Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η μείωση των «κόκκινων» δανείων θα γίνει κυρίως μέσω αναδιαρθρώσεων, ενώ οι πωλήσεις προβληματικών δανείων θα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι η τελική στρατηγική, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για πιο δραστικές κινήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις θέλουν χρόνο και ήδη έχει χαθεί πολύς, με τους ξένους να απαιτούν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr