Το μοντέλο του διαχωρισμού σε «παλαιό» και «νέο» χρήμα είχε ακολουθηθεί στην Κύπρο από την έναρξη της διαδικασίας των capital controls, ενώ ο μη διαχωρισμός αποτελούσε σημαντικό μειονέκτημα στην αντίστοιχη περίπτωση της Ελλάδας. Τώρα, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για το λεγόμενο «νέο» χρήμα, δίνει τη δυνατότητα στα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται στον περιορισμό της εβδομαδιαίας ανάληψης.
Πρόκειται για μέτρο που θεωρείται το βασικότερο για την ενθάρρυνση της επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες και για το οποίο, ετοιμάζουν και συγκεκριμένα καταθετικά προϊόντα.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι στο «στρώμα» παραμένουν καταθέσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και η επιστροφή τους είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.
Μετά δε την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, ο στόχος της επιστροφής καταθέσεων τέθηκε ως απόλυτη προτεραιότητα, καθώς μόνο μέσω αυτού οι τράπεζες θα μπορέσουν να ρίξουν το κόστος χρηματοδότησής τους. Σημειώνεται ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης από την επιστροφή καταθέσεων είναι ο ένας βραχίονας – ο άλλος είναι η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων – στον οποίο οι τράπεζες στηρίζουν την προοπτική της κερδοφορίας τους.
Βεβαίως, οι προσδοκίες των τραπεζών είναι συντηρητικές, καθώς ο πήχης για την επιστροφή καταθέσεων έχει μειωθεί στα 3 – 4 δισ. ευρώ, από τις περσινές εκτιμήσεις για καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα. Και αυτό διότι διαπιστώνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση και να αποδειχτεί ότι τηρούνται οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας και η χώρα μπαίνει σε ασφαλή αναπτυξιακή τροχιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr