Βέβαια, οι τράπεζες έχουν τρίμηνη προθεσμία, που λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τη σύνθεση Διοικητικών Συμβουλίων και επιτροπών στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που διενήργησε το ΤΧΣ, με την βοήθεια της Spencer Stuart.
Μέχρι τις 30 Ιουλίου θα πρέπει όμως να καταθέσουν στο Ταμείο το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα για τις παραπάνω προσαρμογές. Οι περισσότερες από τις αλλαγές θα διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο καθώς μεσολαβούν οι καλοκαιρινές διακοπές.
Η Τράπεζα της Ελλάδας και εμμέσως ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός έχουν την ευθύνη, βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου να ελέγξουν το βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας, είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή (νέο ή την Spencer Stuart που διενήργησε και την αρχική αξιολόγηση), ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει «ποινές» συμμόρφωσης.
Ειδικότερα, το Ταμείο, ανεξαρτήτως του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα, έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να ενημερώσει τους μετόχους και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το σκέλος της έκθεσης που αφορά στην τράπεζα που δεν συμμορφώνεται, μαζί με τα ονόματα των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.
Εξέλιξη πάντως που φαντάζει δύσκολη μετά την παραίτηση του συνόλου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και εφόσον δεν υπάρξει γρήγορη αντικατάστασή τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr