Οι τράπεζες βρίσκονται στο σημείο να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνουν το επώδυνο ξεκαθάρισμα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων που ανέβαλαν για χρόνια. Υπό την πίεση των ευρωπαϊκών εξελίξεων και την δαμόκλειο σπάθη του SSM, το προσεχές διάστημα πρόκειται να βγάλουν από την «πρίζα» της τεχνητής υποστήριξης μεγάλες επιχειρήσεις, σε μία απόφαση για εξυγίανση «σοκ» των επιχειρήσεων, αλλά και των ίδιων των τραπεζών.
Ενώ καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για να σωθεί ο όμιλος Μαρινόπουλου, ο οποίος ενέχει συστημικό κίνδυνο έως και 2 δισ. ευρώ για την ελληνική Οικονομία, και «σκάνε» εταιρίες όπως η JetOil, τραπεζίτες αναφέρουν ότι από Σεπτέμβριο αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη 3 – 4 μεγάλα «κανόνια» εταιριών από τον χώρο των τροφίμων, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας κ.λπ. Την ίδια στιγμή, μικρότερες εταιρίες αναμένεται να συμπαρασυρθούν από τυχόν ντόμινο.
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των επισφαλών δανείων με τη συντήρηση από τις τράπεζες επιχειρήσεων που θα έπρεπε να έχουν κλείσει από χρόνια, είναι αναμφίβολα όχι μόνο προϊόν της ύφεσης, αλλά και κοινής γραμμής κράτους – τραπεζών και επιχειρήσεων και οι επιπτώσεις της πρακτικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα απειλούν με άμεση κατάρρευση και τους εναπομείναντες υγιείς ιστούς της Οικονομίας.
Οι εξελίξεις πανευρωπαϊκά μετά το Brexit και την ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, αίρουν πλέον κάθε άλλοθι για το επώδυνο ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Πλέον, το «νυστέρι» που θα μπει βαθιά στο σώμα των επιχειρήσεων θα πετάξει εκτός συστήματος τους αδύναμους κρίκους, θα δημιουργήσει αναγκαστικά ολιγοπώλια και θα προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας. Ωστόσο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το να αφεθούν κάποιες εταιρίες να πτωχεύσουν, όχι διοικητικά, επειδή δεν έχουν πλέον έρεισμα στην αγορά, είναι υγιές διότι έτσι θα διοχετευθούν παραγωγικοί πόροι σε πιο ανταγωνιστικές διαδικασίες και απασχόληση.
Όσο για την αναμενόμενη έκρηξη της ανεργίας, εκτιμούν ότι θα είναι προσωρινή, καθώς η εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου θα δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε μεγάλο μέρος ανέργων να απορροφηθούν σταδιακά από τον ανταγωνισμό.
Οι τραπεζίτες τονίζουν επίσης ότι αν δεν εξυγιανθεί ο ανταγωνισμός με αποσύνδεση από την τεχνητή υποστήριξη των τραπεζών όσων εταιριών δεν είναι βιώσιμες, καμία επιχείρηση δεν θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει.
Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν, οι υγιείς εταιρίες που ήταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους σε Δημόσιο, τράπεζες και εργαζόμενους και κατάφερναν με πολλές δυσκολίες να ανταπεξέρχονται στην κρίση, βαρύνονταν με υψηλότερα επιτόκια δανεισμού ακριβώς επειδή οι τράπεζες συντηρούσαν υπερχρεωμένες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Ο ανταγωνισμός στην αγορά είχε πλήρως στρεβλωθεί και επιπλέον καμία υγιής επιχείρηση δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα χάνονταν στη χοάνη ενός σαθρού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr