Σε αντίθεση με μέρος της αγοράς που προεξοφλεί μπαράζ «δώρων» από πλευράς Ντράγκι στις εγχώριες τράπεζες ως το τέλος του έτους, οι τραπεζίτες παραμένουν συγκρατημένοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προσδοκούν στην παροχή κάποιων extra bonus από πλευράς της Φρανκφούρτης.
Η κατ' εξαίρεση αποδοχή των τίτλων έκδοσης ή εγγύησης του ελληνικού ως αποδεκτών ενέχυρων για απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (waiver) θεωρείται βέβαιη και θα φέρει στις τράπεζες μια μείωση του κόστους χρηματοδότησης ως 120 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όριο.
Από την επαναφορά του waiver, που η ΕΚΤ συνδέει με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, οι τράπεζες αναμένουν ετήσιο όφελος της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, εάν μετακινηθούν μάξιμουμ 10 δισ. ευρώ ομόλογα από τον ELA στον απευθείας δανεισμό της ΕΚΤ. Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις για το ποσό των ομολόγων που θα μεταφερθούν από τον ακριβό ELA στον μηδενικού κόστους δανεισμό της ΕΚΤ περιοριστούν στο ελάχιστο των 7 - 8 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο ετήσιο προσδοκώμενο όφελος για τις τράπεζες θα διαμορφωθεί στα 105 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μη μειώσει, άμεσα, το «κούρεμα» που επιβάλλει στα ενέχυρα για τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, αλλά να κλιμακώσει τις κινήσεις βοήθειας προς τις εγχώριες τράπεζες και την οικονομία ανάλογα με την πρόοδο της εφαρμογής του προγράμματος, ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική πλευρά.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό απομείωσης που επιβάλλει στους εγχώριους τίτλους η ΕΚΤ για δανεισμό από το ευρωσύστημα, είναι πιθανόν να αμβλυνθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, εφόσον έχουν δοθεί απτά δείγματα ολοκλήρωσης βασικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Η μείωση του haircut, σε συνδυασμό με τις τιτλοποιήσεις δανείων, θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν ή να απαλείψουν τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου, περιορίζοντας σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο, με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ ήδη να το έχει πετύχει αυτό.
Συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις των διοικήσεων και για τον χρόνο ένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τους πλέον συγκρατημένους να «βλέπουν» τη σχετική κίνηση το α' τρίμηνο του 2017 και τους πιο αισιόδοξους στο τέλος του έτους, κάποια στιγμή μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Άλλωστε, το ποσό των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα παραμείνει άνω του 33% του διαπραγματευόμενου χρέους και μετά την αποπληρωμή των 2,3 δισ. ευρώ τον προσεχή Ιούλιο, ενώ απαιτείται και αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Τέλος, όσον αφορά στο διευρυμένο πρόγραμμα στοχευμένων συναλλαγών μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (TLTRO II), οι εγχώριες τράπεζες θα συμμετάσχουν στην προσεχή δημοπρασία (22 Ιουνίου), υποκαθιστώντας με καλύτερους όρους ρευστότητα.
Με δεδομένο, όμως, ότι προς το παρόν οι αποδεκτοί τίτλοι που διαθέτουν είναι κυρίως τα ομόλογα έκδοσης EFSF/ESM, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης δεν θα είναι μεγάλη.
Η έλλειψη αποδεκτών από την ΕΚΤ ενεχύρων, ακόμη και μετά την επαναφορά του waiver, καθιστά υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις, όπως οι πρόσφατες των Bank of America και Deutsche Bank, ότι οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα μεταξύ 27 με 34 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος TLTRO II.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr