Ο οίκος χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα «credit positive» και εκτιμά ότι θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε κερδοφορία μετά από πολλά τρίμηνα απωλειών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Moody's, τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2015 και Μαρτίου 2016 με την Eurobank και την Πειραιώς να εμφανίζουν αρνητικό σχηματισμό NPLs περίπου 2% σε τριμηνία μέτρηση. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς των τραπεζών με 71% μείωση στις προβλέψεις σε τριμηνιαία βάση, καθώς ΕΤΕ και Πειραιώς παρουσίασαν μείωση 79% έκαστη.
Όπως σημειώνει ο οίκος οι προβλέψεις αυξήθηκαν το 2015 ως αποτέλεσμα της απαίτησης της ΕΚΤ να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν από το AQR (Asset Quality Review).
Ο Moody's σημειώνει ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώθηκε στα 85,2 δισ. ευρώ από περίπου 86 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αντανακλά τον περιορισμό του σχηματισμού νέων προβληματικών δανείων και την σημαντική διαγραφή προβληματικών χορηγήσεων.
Οι προβλέψεις, σημειώνει, αποτέλεσαν μεγάλο βάρος για τους ισολογισμούς των τραπεζών τα τελευταία χρόνια και «ανάλωσαν» περίπου το 86% των προ προβλέψεων κέρδη το Μάρτιο του 2016. Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες αύξησαν την κάλυψη NPLs στο 68% τον περασμένο Μάρτιο από 58% ένα χρόνο νωρίτερα περιορίζοντας τα «πτωτικά ρίσκα» στην κεφαλαιακή τους βάση.
Η Moody’s εκτιμά ότι θα μειωθεί η τάση, τόσο στο σχηματισμό κόκκινων δανείων, όσο και στις προβλέψεις σε όλο το 2016 και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς.
Η διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι βασική προτεραιότητα για τις τράπεζες φέτος. Τον Μάιο η Alpha Bank και η Eurobank ανακοίνωσαν τη συμφωνία με την KKR για να δημιουργηθεί μια κοινή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται η Pillarstone για να διαχειριστεί την έκθεση σε προβληματικά δάνεια. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ο οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξουν και άλλα ανάλογα ντιλ φέτος με άλλες τράπεζες.
Παρά ταύτα, καταλήγει η ανάλυση του οίκου, το ακόμα σημαντικό ύψος των NPLs στους ισολογισμούς των τραπεζών, περίπου 37% του συνόλου, παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση. Ο Moody's περιμένει ότι μια σημαντική μείωση θα απαιτήσει τουλάχιστον 3-4 χρόνια, παρότι αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει έγκαιρα τις αξιολογήσεις του προγράμματος στήριξης. Αυτό θα μειώσει το ρίσκο πολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων, κάτι που θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην «όρεξη» ξένων funds να αγοράσουν ή να διαχειριστούν προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr