Ωστόσο, στον αντίποδα, και τουλάχιστον για την ώρα, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανοιχτά θέματα και σημαντικά προβλήματα, με κυριότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την περιορισμένη ρευστότητα.
Η αβεβαιότητα παραμένει, δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική χαλάρωση των capital controls, πλην κάποιων παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις κ.λ.π., ενώ οι καταθέσεις συνεχίζουν να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατριών ετών, στα 121,4 δισ. ευρώ και σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 110 δισ. ευρώ.
Στη δεδομένη συγκυρία, οι τράπεζες είναι αδύνατο να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους για αύξηση χορηγήσεων το 2016 και επιστροφή σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν «διπλό στόχο».
Αφενός την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, αφετέρου την ενίσχυση των λειτουργικών κερδών και τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών.
Μάλιστα, η επαναφορά του waiver αναβλήθηκε λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς έμεναν ανοιχτά κάποια βασικά προαπαιτούμενα, και μετατέθηκε πιθανότατα για τις 22 Ιουνίου (εάν όλα πάνε καλά). Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η επαναφορά του waiver και η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για την επιστροφή καταθέσεων, αποτελούν προϋποθέσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας.
Πέραν της ρευστότητας, το έτερο μεγάλο μέτωπο για τις τράπεζες είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που για να γίνει απαιτείται ένα σταθερό, θετικό οικονομικό περιβάλλον και βέβαια… χρόνο. Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα, που περιλαμβάνουν και δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί, ξεπερνούν τα 100-110 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου τα μισά από τα συνολικά δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά βρίσκονται στο «κόκκινο».
Όσο περνά ο χρόνος με την οικονομία να παραμένει σε χαμηλή πτήση, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Οι τράπεζες επισημαίνουν ότι θα πρέπει το γρηγορότερο να διαμορφωθούν συνθήκες κανονικότητας, να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας καθώς και το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν με ταχύτητα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος και μαζί να επιστρέψουν σε κερδοφορία το 2016, ενδυναμώνοντας τους ισολογισμούς τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr