Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπέβαλαν την εβδομάδα αυτή στην ΤτΕ, επικαιροποιημένους στόχους για τον ρυθμό μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους. Οι στόχοι αυτοί θα τεθούν σε διαβούλευση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.
Πλην όμως ήδη διαφαίνεται η προοπτική να επιτευχθεί μείωση σε μεγαλύτερο του αρχικώς αναμενόμενου ποσοστού για τον δείκτη των NPLs, κάτι που έχει αντίκρισμα στη μείωση του σχηματισμού νέων καθυστερήσεων.
Το «ταβάνι» που φαίνεται πως έχουν πιάσει οι νέες επισφάλειες, αποτελεί έναν πολύ καλό «σημάδι» για επερχόμενη υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2016 χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2015. Αρκεί, βεβαίως, να παγιωθεί η εν λόγω τάση, πράγμα που θα κριθεί από την επίπτωση που θα έχει η υπερ-φορολόγηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας προσεχώς.
Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες αναμένεται να κάνουν χρήση όλων των εργαλείων που τους παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο, αφήνοντας για την ώρα… στην άκρη τις μαζικές πωλήσεις δανείων, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο μείωσης των NPLs. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα λειτουργήσει και η βελτίωση του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος αναμένεται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στις τράπεζες για μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις δανείων.
Όπως φάνηκε άλλωστε και τα πρώτα αποτελέσματα των τραπεζών για το τρίμηνο του 2016, ήδη έχει καταγραφεί… αρνητικό πρόσημο στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο μείωση του δείκτη, ο οποίος είχε κινηθεί ανοδικά το 2015 λόγω της αβεβαιότητας στην αγορά και της επιβολής των capital controls, στο 15% με 20% μεσοπρόθεσμα, όταν σήμερα ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων κινείται στο 35% ή στο 40%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr