Μετά το πρόσφατο deal των ALPHA BANK και EUROBANK με την KKR για τη μεταβίβαση προς διαχείριση επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ μέσω πλατφόρμας της Pillarstone, αλλά και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, αναμένονται συμφωνίες διαχείρισης, αλλά και κάποιες πωλήσεις, που θα αφορούν όλες τις κατηγορίες δανείων.
Σημειώνεται ότι το βασικό σκεπτικό των τραπεζών λέει ότι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να γίνει πρωτίστως εκ των ενόντων και δευτερευόντως μέσω πωλήσεων. Και αυτό διότι δεν επιθυμούν να βγάλουν εκτός ισολογισμού τους, μεγάλα ή κλαδικά δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να τους προσφέρουν σημαντικό έσοδο σε μία ανοδική στροφή της Οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο SSM πιέζει τις τράπεζες να βάλουν στο μίγμα της στρατηγικής τους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεγαλύτερες «δόσεις» πωλήσεων δανείων. Ο λόγος για τις πιέσεις αυτές έχει να κάνει με την ανησυχία ότι με τη στρατηγική που βολεύει τις τράπεζες, αυξάνονται δυνητικά οι πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αυτές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το φθινόπωρο, δεδομένου ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια θα χρειαστεί να μελετηθεί από τους ενδιαφερόμενους, αλλά και να υπολογιστεί ένα διάστημα που ενδέχεται να απαιτηθεί για ερμηνευτικά διατάγματα.
Στις συμφωνίες μεταξύ τραπεζών και ξένων εξειδικευμένων οίκων, χωρίς να παραγνωρίζονται άλλες κατηγορίες χορηγήσεων, η έμφαση θα δοθεί στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς αυτά θα αποτελέσουν «μοχλό» για την ανάπτυξη και για την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων.
Μένει δε να φανεί εάν επιβεβαιωθεί η φημολογία που θέλει να «σκάει» προσεχώς deal από έτερη, εκ των συστημικών, τράπεζα, το οποία θα αφορά σε δάνεια του ξενοδοχειακού τομέα, της ακτοπλοΐας, των ιχθυοκαλλιεργειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές με τις τράπεζες έντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν funds όπως τα York Capital, Oaktree, Third Point, Baupost, Apollo, Blackstone, Lone Star, Centerbridge, Cerberus, Fortress, Eaglevale Partners, Marathon Asset Management και Bain & Company (μέσω της θυγατρικής του, Sankaty Advisors).
Πρόκειται για κορυφαίους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά των «κόκκινων» δανείων που ανέρχεται σε 29 τρισ. ευρώ εκ των οποίων 900 δισ. ευρώ αφορά ευρωπαϊκό μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος. Περίπου 110 δισ. αντιστοιχούν στα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια, εκ των οποίων 45 δισ. ευρώ σχετίζονται με δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων.
Σημειώνεται ότι αναλόγως του μεγέθους των δανείων που στοχεύουν να αγοράσουν (ειδικά για χαρτοφυλάκια που απαρτίζονται από μικρότερα δάνεια), τα funds θα χρειαστούν σε πολλές περιπτώσεις τη βοήθεια πολύ καλών πλατφορμών διαχείρισης, όπως π.χ. η πλατφόρμα της Pillarstone στην περίπτωση του deal Alpha και Eurobank με KKR.
Τέτοιοι διαχειριστές είναι η σουηδική Hoist Finance που σε κοινοπραξία με τις PwC και Qualco ανέλαβε την ενοποιημένη διαχείριση των υπό εκκαθάριση τραπεζών της ΤτΕ, η Aktua που έχει συστήσει εδώ και ένα χρόνο, κοινή εταιρία με την Alpha Bank για τη διαχείριση δανείων ιδιωτών και αναμένεται να ενεργοποιηθεί, η Alvarez and Marsal, η Logicor, η Pimco, η BlackRock που έχει εκπονήσει για λογαριασμό της ΤτΕ μελέτη για την κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων κ.ά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr