Πρόκειται βέβαια, όπως αναφέρουν τα ίδια τα στελέχη του χώρου, για λίαν φιλόδοξο στόχο, ο οποίος για να επιτευχθεί προϋποθέτει σταθερό οικονομικό περιβάλλον, ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολλές αλλαγές στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν γρήγορα και αποτελεσματικά να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις και «κουρέματα» προβληματικών δανείων.
Πώς όμως θα μπορούσε, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 με 45 δισ. ευρώ το διάστημα 2016 με 2018;
Το σχετικό… μοντέλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου 20-25 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας μέσω αναδιαρθρώσεων (επιμήκυνση, μερική απομείωση οφειλών, ενίσχυση κεφαλαιακής βάσης επιχειρήσεων κ.λπ.) και άλλων ρυθμίσεων που θα τα καταστήσουν και πάλι εξυπηρετούμενα. Η συμφωνία Alpha - Eurobank - KKR αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενεργούς διαχείρισης των προβληματικών δανείων.
Στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα των διαγραφών. Έχοντας σχηματίσει ένα μεγάλο απόθεμα προβλέψεων τη προηγούμενη 5ετία-6ετία που προσεγγίζουν ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα κινηθούν δυναμικότερα στο σκέλος των διαγραφών. Εφόσον ρυθμιστούν διάφορα νομικά και φορολογικά - τεχνικά θέματα, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη διαγραφή δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, κυρίως παλαιών επιχειρηματικών δανείων που δεν υπάρχουν πιθανότητες να αναβιώσουν. Ωστόσο, οι διαγραφές θα είναι λογιστικές. Δηλαδή θα φύγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ωστόσο οι απαιτήσεις θα διατηρηθούν και τα νομικά δικαιώματα θα είναι ενεργά και θα πωληθούν σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Όπως προβλέπει άλλωστε και από το πολυνομοσχέδιο, προσεχώς έρχονται πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, με τους σχετικούς πάντα περιορισμούς. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να μεταβιβαστούν σε εξειδικευμένες εταιρείες προβληματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Αν και οι πωλήσεις δανείων δεν αποτελούν προτεραιότητα για τις διοικήσεις των τραπεζών (καθώς κρίνουν ότι μπορούν να έχουν μεγαλύτερο όφελος σε ανακτήσεις μέσω της ενεργητικής διαχείρισης), σταδιακά θα γίνουν σχετικές συναλλαγές, με τραπεζικά στελέχη να θεωρούν ότι η εν λόγω «αγορά» θα αρχίσει να παίρνει πιο ώριμα χαρακτηριστικά σε έναν χρόνο από τώρα.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες θα μπορέσουν να πετύχουν τη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και έμμεσα, μέσω της αύξησης των χορηγήσεων, αρκεί βέβαια να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση-αισιοδοξία τους ότι από το 2017 θα επιστρέψουν σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, ύστερα από χρόνια συρρίκνωσης.
Από την άλλη πλευρά όμως, μείζονα θέμα και ερώτημα αποτελούν τα δάνεια ιδιωτών που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη και βρίσκονται σε αναμονή για το δικαστήριο (με ουρά που φτάνει μέχρι και το 2032). Ο λόγος γίνεται για αυτούς που στις τράπεζες χαρακτηρίζουν στρατηγικούς κακοπληρωτές με την ΤτΕ να υπολογίζει αυτό το «γκρουπ» σε δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ. πρόκειται για ιδιώτες που ενώ είναι σε θέση να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν το κάνουν, εκμεταλλευόμενοι τη νομική αναρχία και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr