Μια ακόμη είναι, ότι το αναλογικό δικαίωμα που καταβάλλεται σε περίπτωση καταχώρισης σε δημόσιο βιβλίο μεταβολής του δικαιούχου απαίτησης εξασφαλισμένης με ενέχυρο ή εμπραγμάτως εξασφαλισμένης επί ακινήτου "πέφτει" στο 1 τοις χιλίοις επί του ποσού της αντιπαροχής (σ.σ. για όλους τους υπόλοιπους το ποσοστό αυτό είναι 6 τοις χιλίοις) με ανώτατο ποσό κατά περίπτωση τις 2.500 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία, το νομοσχέδιο προβλέπει, πως η υπεραξία από τη μεταβίβαση απαιτήσεων σε fund υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος με βάση τις γενικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167) και ότι οι διατάξεις εφαρμόζονται ανάλογα και στην υπεραξία που αποκτούν οι παραπάνω εταιρίες από τη μεταγενέστερη μεταβίβαση απαιτήσεων που έχουν αποκτήσει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νόμου. Βέβαια υπάρχει και μια διάταξη η οποία έχει προκαλέσει σύγχυση στην αγορά. Συγκεκριμένα στο Άρθρο 3Α παράγραφος 3 αναφέρεται πως για τις συμβάσεις μεταβίβασης απαιτήσεων, για τις συμβάσεις ανάθεσης διαχείρισης, και για τη διαχείριση απαιτήσεων εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.
Σε ότι αφορά το "σπάσιμο" της σύμβασης, το νομοσχέδιο είναι σαφές. Δίνει τη δυνατότητα να εκχωρηθεί το δάνειο στα funds ακόμη και στην περίπτωση που η σύμβαση του ιδιώτη με την Τράπεζα προβλέπει το ακριβώς αντίθετο. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο αναφέρεται το εξής: "προβλέπεται ρητά ότι ειδικές συμφωνίες περί ανεκχώρητου των απαιτήσεων μεταξύ μεταβιβάζοντος πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και δανειολήπτη δεν αντιτάσσονται στον εκδοχέα (funds)."
Βέβαια στο νομοσχέδιο προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της χειροτέρευσης της θέσης του οφειλέτη και του εγγυητή, τόσο από ουσιαστική όσο από δικονομική άποψη, ως συνέπεια της πώλησης ή της μεταβίβασης των απαιτήσεων. Δηλαδή με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματά τους και τις δικονομικές και ουσιαστικές ενστάσεις τους έναντι του εκδοχέα (funds) των απαιτήσεων από συμβάσεις χορήγησης δανείων και πιστώσεων.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο, είναι πως τα funds, (σ.σ. αυτά που αγοράζουν δάνεια και πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 100.000 ευρώ), θα μπορούν να αγοράζουν από τις Τράπεζες τα δάνεια (κόκκινα και μη) ακόμη και επί πιστώσει όπως αναφέρουν δικηγορικοί κύκλοι. Οι ίδιοι παραπέμπουν στο σημείο εκείνο του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει το εξής: "Ορίζεται ότι επιτρέπεται η αναπροσαρμογή ή πίστωση του τιμήματος της πώλησης και η υπαναχώρηση από τη σύμβαση πώληση κατά τους όρους της συμβάσεων και των σχετικών διατάξεων του αστικού κώδικα”.
Θα πρέπει τέλος να αναφέρουμε πως με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την πώληση όλων των δανείων προς τα funds, εξυπηρετούμενων και μη, με μοναδικές εξαιρέσεις από την πώληση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Επίσης, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, εξαιρείται η πώληση δανείων με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr