Ο δρόμος της… της μακράς διαπραγμάτευσης επιδείνωσε το κλίμα, κάτι που αποτυπώθηκε και στο χρηματιστήριο, παρά το ανοδικό ξέσπασμα του τελευταίου διμήνου, με αποκορύφωμα των ρευστοποιήσεων στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.
Η καθυστέρηση σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως και το τέλος περυσινού Οκτωβρίου οδήγησε αναπόφευκτα σε αναπροσαρμογή των στόχων για την επιστροφή των καταθέσεων αλλά και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Η προσπάθεια για επιστροφή σε θετικό αποτέλεσμα από εφέτος θα επιτευχθεί κυρίως με τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και δευτερευόντως με τις περικοπές στα κόστη λειτουργίας και άντλησης ρευστότητας.
«Κλειδί» για το 2016 είναι η διαμόρφωση των απομειώσεων για τον πιστωτικό κίνδυνο τουλάχιστον στο μισό, σε σχέση με τα περυσινά 13 δισ. ευρώ.
Προς την κατεύθυνση αυτή ρόλο θα «παίξουν» ενέργειες και εξελίξεις όπως η ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες κατά 5%-6%, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης μέσω της περαιτέρω προς τα κάτω αναπροσαρμογής των επιτοκίων καταθέσεων, αλλά και της απευθείας χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, ως αποτέλεσμα της επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και η είωση του λειτουργικού κόστους κατά 15%, χωρίς να επηρεάζεται η τρέχουσα χρήση με έκτακτες ζημιές απομείωσης, όπως π.χ. από προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς επιβάρυναν τα αποτελέσματα του 2015.
Επίσης, επικουρικά θα συμβάλλει η έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων στο οποίο εντάχθηκαν οι τράπεζες με απόφαση της ΕΚΤ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πουληθούν στην Ευρωτράπεζα, τίτλοι του EFSF που έλαβαν στο πλαίσιο της εξυγίανσης του συστήματος μετά το PSI («κούρεμα» δημόσιου χρέους). Εκτιμάται ότι εφέτος τα κέρδη από αυτή την πηγή θα ανέλθουν σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr