Η συγκυρία βρίσκει τις τράπεζες ανακεφαλαιοποιημένες και με χαμηλότερη έκθεση στον ELA στα επίπεδα των 69 δισ. ευρώ τώρα, πλην όμως παραμένουν εκτός… κανονικότητας καθώς παραμένει… μακρινός στόχος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οποία στηρίζεται και έτερος στόχος για επιστροφή των καταθέσεων.
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, εάν η αξιολόγηση δεν κλείσει μέσα στον Μάιο και «τραβήξει» προς τον Ιούνιο, τότε δεν αποκλείεται να δούμε πάλι το φαινόμενο της εκροής καταθέσεων, παρά το «δίχτυ ασφαλείας» των capital controls, ενώ ιδιαίτερα αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος, από νέα χρονοκαθυστέρηση, και στους ξένους επενδυτές προς τους οποίους θα πρέπει να «παρουσιάσουν» και τα μεγέθη τους πρώτου τριμήνου αλλά και τις προοπτικές για τη συνέχεια του έτους.
Κατά τις παρουσιάσεις στους ξένους αναλυτές, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών είναι προετοιμασμένοι ότι θα αντιμετωπίσουν έντονη κριτική, ή έστω σαφείς επιφυλάξεις, για την επιστροφή των καταθέσεων ή το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Αλλωστε, οι ξένοι επενδυτές σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ώστε η οικονομία να μπορέσει να επανέλθει σε ισχυρή βάση και να αντιμετωπίσει εν συνεχεία το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και των capital controls.
Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι τράπεζες εναποθέτουν τις προσδοκίες τους για καλύτερες συνθήκες ρευστότητας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, αναμένοντας, όπως έχουμε αναφέρει, και τις κινήσεις από πλευράς του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ).
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των συνθηκών ρευστότητας, προτεραιότητα για τις τράπεζες αποτελεί η μείωση των ακριβών ομολόγων Αλογοσκούφη. Στις 28/4 έληξαν τα σχετικά ομόλογα της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, η πρώτη τράπεζα που απεγκλωβίζεται συνολικά και από τους τρεις πυλώνες του ν. 3723/2008 Αλογοσκούφη. Για τις υπόλοιπες τράπεζες παραμένουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 5,1 δισ. ευρώ για την ALPHA BANK (με τα οποία αντλεί ρευστότητα 2,8 δισ. ευρώ), 7,1 δισ. ευρώ για την ΕΘΝΙΚΗ (με τα οποία αντλεί ρευστότητα 3,9 δισ. ευρώ), 8 δισ. ευρώ για την EUROBANK (με τα οποία αντλεί ρευστότητα 4,4 δισ. ευρώ).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr