Παράλληλα, έχουν σχηματίσει ένα συνολικό απόθεμα προβλέψεων 58-60 δισ. ευρώ για να αντισταθμίσουν και αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια που επίσης βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 100-105 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες «φόρτωσαν» το 2015 με πάνω από 13 δισ. ευρώ συνολικές προβλέψεις με σκοπό να ξεκινήσουν πιο «καθαρές» στο 2016, με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι διαγραφές αφορούν παλαιά δάνεια όλων των κατηγοριών που βρίσκονται σε καθυστέρηση εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία κρίνεται ότι δεν υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες για την ανάκτησή τους. Όπως τονίζουν, η διαγραφή των δανείων είναι λογιστική, και αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών και μόνο. Οι απαιτήσεις για τα δάνεια αυτά παραμένουν και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε όλες τις ενέργειες για την ανάκτηση των οφειλών ή και σε πώληση των δανείων αυτών σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες και τη χώρα, καθώς ενδεχόμενη περαιτέρω σημαντική άνοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλάδο και κατ’ επέκταση την οικονομία σε νέες μεγάλες περιπέτειες. Στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση θα επηρεάσει καθοριστικά και το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Τονίζουν ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ώστε να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της και σε δεύτερο χρόνο να επανέλθει σε ανοδική πορεία. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί η ευελιξία του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι 20% των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να είναι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές, ενώ τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι το 40% όσων είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, δεν βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών.
Αν είναι έτσι, δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επανέλθουν σε καθεστώς κανονικότητας, ανακουφίζοντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ωστόσο, αν και τους τελευταίους μήνες καταγράφονται κάποια ενθαρρυντικά σημάδια από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί «μεγάλο πονοκέφαλο» το γεγονός ότι σέρνεται η αξιολόγηση, και σύσσωμος ο τραπεζικός κόσμος ελπίζει να μην προκύψουν αρνητικές εξελίξεις οι οποίες θα «τινάξουν στον αέρα» την όποια προοπτική διαγράφεται για επιστροφή του κλάδου σε κανονικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr