Πρόκειται για έργο που «τρέχουν» ήδη οι εσωτερικές μονάδες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, το οποίο όμως φαίνεται πως θα μπορέσει να αποδώσει καλύτερα και ταχύτερα μέσω συμπράξεων με εξειδικευμένες στις αναδιαρθρώσεις δανείων εταιρίες.
Οι οποίες θα κληθούν να προσφέρουν βοήθεια στις τράπεζες, μέσω της τεχνογνωσίας τους, για τη λειτουργική αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων επιχειρήσεων, με κοινό στόχο να ενισχύσουν την ανάκαμψη των τελευταίων και να μοιραστούν το όφελος από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και εξειδικευμένων εταιριών παραμένουν στην «ημερήσια διάταξη» το τελευταίο διάστημα, βάζοντας στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα δεδομένα, με σκοπό να βρούνε μοντέλα που θα μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις οφειλόμενων δανείων, ποντάροντας σε ανάκαμψη της οικονομίας.
Ετσι κι αλλιώς βέβαια, η πωλήσεων δανείων δεν ήταν από την πρώτη στιγμή η λύση που οι τράπεζες θα επιδίωκαν να υλοποιήσουν στην πράξη, μάλιστα δεν μπήκαν καν σε συζήτηση με τα funds που τις προσέγγισαν. Το σκεπτικό των τραπεζών, αλλά και των μετόχων τους, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από το πουλήσουν δάνεια σε τιμές 10% - 20% της ονομαστικής τους αξίας, τη στιγμή που μπορούν να ανακτήσουν πολύ περισσότερα σταδιακά με την ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα στο προσεχές 12μηνο-18μηνο.
Σε συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι ένα 20% των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων θα μπορούσαν να επανέλθουν σε ομαλή τροχιά εξυπηρέτησης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για ένα διπλάσιο ποσοστό δανειοληπτών που εκμεταλλεύονται καταχρηστικά σήμερα τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνες τους, αλλά πολύ αποτελεσματικότερα κατόπιν συνεργασιών με εξειδικευμένες εταιρίες, οι οποίες ούτως ή άλλως θα δραστηριοποιηθούν και αυτόνομα προσεχώς στη διαχείριση δανείων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες για να επιταχύνουν τις ανακτήσεις δανείων θα αναθέσουν (χωρίς να πουλήσουν) σε εξειδικευμένες εταιρίες τη διαχείριση προβληματικών δανείων τους. Οι τελευταίες θα επιδιώκουν όσο το δυνατόν υψηλότερα ποσοστά ανακτήσεων, καθώς βάσει αυτών θα εξασφαλίζουν υψηλότερη προμήθεια από τις τράπεζες. Μάλιστα, η αμοιβή των εταιριών διαχείρισης, θα καθορίζεται μόνο εφόσον αυτές ξεπερνούν τους δείκτες ανακτήσεων των τραπεζών.
Καθώς κοινός παρονομαστής παραμένει η μεγιστοποίηση των ανακτήσεων, η εξειδικευμένη εταιρία στοχεύει σε μάξιμουμ απόδοση για υψηλότερη αμοιβή και η εσωτερική μονάδα διαχείρισης προβληματικών δανείων της τράπεζας γίνεται αναγκαστικά πολύ ανταγωνιστικότερη.
Η συνεργασία, πάντως, των τραπεζών με τις εταιρίες διαχείρισης φαίνεται να υπαγορεύεται και από τις σημαντικές ελλείψεις τεχνογνωσίας των τραπεζών στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων, από έλλειψη προσωπικού, ενώ στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι δεν χρειάζονται πλέον τόσο οι χρηματοοικονομικές αναδιαρθρώσεις, όσο οι λειτουργικές, ιδίως για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που αποτελούν τον μείζονα στόχο της διαχείρισης προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr