Μετά και τις χθεσινές διαπραγματεύσεις όπου σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου υπήρξε σημαντική σύγκλιση στις διαφορετικές μέχρι πρότινος προσεγγίσεις κυβέρνησης και δανειστών, ο τελικός συμβιβασμός για το ποια δάνεια θα προστατευτούν και για πόσο καιρό, φαίνεται πως μπαίνει σταδιακά, ως διαδικασία, στην τελική ευθεία.
Στα «κόκκινα» δάνεια πάντως, η κυβέρνηση αποδέχεται την απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ενήμερων δανείων.
Εξαίρεση θα υπάρχει για τα «κόκκινα» δάνεια που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και μέχρι τα τέλη του 2017.
Το ερώτημα που μένει να διασαφηνιστεί είναι εάν θα προστατευθούν μόνο τα στεγαστικά δάνεια σπιτιών χαμηλής αντικειμενικής αξίας (120.000 ευρώ όπως προβλέπεται και για την προστασία του Νόμου Κατσέλη από πλειστηριασμούς) και τα επαγγελματικά δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, ή αν το δίχτυ θα απλωθεί και για τις μεγαλύτερες προσημειώσεις.
Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά αφενός τα κριτήρια π.χ. ύψος εισοδήματος δανειολήπτη, και αφετέρου την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της μεταβατικής περιόδου εξαίρεσης από την πώληση.
Πληροφορίες από την Αθήνα, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν πως τα κριτήρια των κόκκινων δανείων που εξαιρούνται από την πώληση θα είναι κοντά στα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή ευπαθείς ομάδες με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, ενώ το μεταβατικό στάδιο που συζητείται είναι από 12 μήνες έως 24 μήνες, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018.
Επίσης ερώτημα παραμένει το καθεστώς, που θα ισχύσει ως προς τη φορολογική αντιμετώπιση των εταιρειών μεταβίβασης απαιτήσεων και των τραπεζών, που θα πωλούν σε αυτές δάνεια. Όπως επίσης και το τι θα γίνει με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, ακόμα και αυτών που έχουν τζίρο πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ στη βάση του νόμου Δένδια.
Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι σκοπός της τροποποίησης του νόμου είναι να διευρυνθεί η ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, και στις οφειλές τους προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβάνοντας και τις μεγάλες επιχειρήσεις πέραν των μικρομεσαίων με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» κεφαλαίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει σημαντικό «κούρεμα» (της τάξεως του 60%) στις προσαυξήσεις επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ελληνική πρόταση προβλέπει επίσης δυνατότητα αποπληρωμής σε 36 δόσεις από 12 σήμερα και μείωση 70% του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί το διαγραφέν δάνειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση έχει προτείνει επίσης την παράταση της προθεσμίας προσφυγής στο νόμο Δένδια, την επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής σε πιστωτικά ιδρύματα που δεν είναι τράπεζες, την κατάργηση της προϋπόθεσης τακτοποίησης των οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για την υποβολή της αίτησης και τον καθορισμό χρόνου απάντησης για τις τράπεζες στην αίτηση ένταξης του οφειλέτη στο νόμο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr