Εν μέσω διαπραγματεύσεων, οι μέχρι πρότινος εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς «έδειχναν» ότι οι πωλήσεις δανείων είναι αναπόφευκτες , έστω και εάν δεν είναι αυτό που θα ήθελαν πρωτίστως και οι ίδιες οι τράπεζες και οι μέτοχοί τους, και μάλιστα θα συμπεριλάβουν και ενήμερα δάνεια καθώς αυτή είναι η διεθνής πρακτική που μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερο τίμημα.
Σημειώνεται ότι η δομή του ελληνικού επιχειρηματικού χάρτη, όπου το 99% αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στένευε εξ ορισμού το πεδίο προστασίας. Ειδικά δε, επειδή το 96% των επιχειρήσεων είναι μικροεπιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 10 άτομα και έχουν τζίρο κάτω των 2 εκατ. ευρώ, και η συμβολή τους στην προστιθέμενη αξία του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη από αυτή μεγαλύτερων επιχειρήσεων που παράγουν περισσότερο με λιγότερο απασχολούμενο προσωπικό.
Ο ρόλος της ΕΚΤ είναι ρυθμιστικός, έχοντας μάλιστα δώσει το στίγμα των προθέσεών της από την αρχή του έτους. Υπενθυμίζεται η επίσκεψη της επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά την έλευση των ξένων μεγαλομετόχων των τραπεζών, η οποία επέπληξε ανοιχτά τις ελληνικές τράπεζες.
Για την ΕΚΤ, δύο είναι τα ζητούμενα από το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων». Πρώτον, να μην τεθεί σε κίνδυνο η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και δεύτερον να ανοίξει ο δρόμος για την επαναχρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες.
Πρόκειται για πανευρωπαϊκά ζητούμενα που όμως στην περίπτωση της Ελλάδας αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της παρατεταμένης ύφεσης και της χρόνιας αρνητικής πιστωτικής επέκτασης.
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ολοκληρώθηκε μεν με επιτυχία, αλλά τα πραγματικά νέα επενδυτικά κεφάλαια που μπήκαν σε αυτές δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Τραπεζικό δε κεφάλαιο, δεν έχει μπει καθόλου. Σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές αβεβαιότητες, η ΕΚΤ δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ούτε στο απειροελάχιστο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαιτίας πιστωτικών κινδύνων.
Παράλληλα, η παρατεταμένη εκκρεμότητα της αξιολόγησης και η καθυστέρηση εξόδου από την ύφεση, δημιουργούν περιβάλλον κατάλληλο για την επώαση νέων τοξικών δανείων.
Προς την κατεύθυνση της κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών με επιπλέον ρευστότητα, εντάσσεται και η απόφαση της ΕΚΤ να προβεί σε αγορές ομολόγων EFSF των ελληνικών τραπεζών.
Με δεσμευμένα κεφάλαια σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ξεπερνούν μάλιστα το 50% των συνολικών χορηγήσεων, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ρόλο. Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Οικονομίας είναι κοινό τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και εσχάτως υπάρχουν τα πρώτα δείγματα αντιστροφής της τάσης. Στην Ελλάδα, όμως, η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική (τον Φεβρουάριο οι νέες χρηματοδοτήσεις σημείωσαν χαμηλά 10ετίας).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr