Εκτιμάται ότι ανά περίπτωση έως και το 50% των συμμετεχόντων στα δ.σ. θα αλλάξει στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου που αποκλείει παράγοντες της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, οι οποίοι έχουν μακρά παρουσία και προσφορά στα διοικητικά συμβούλια.
Τις επόμενες ημέρες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ανακοινώσει τον εξειδικευμένο σύμβουλο που θα «τρέξει» το έργο της αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών.
Ο σύμβουλος θα συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, της ALPHA BANK, της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της EUROBANK, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και παράλληλη διαδικασία από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως έχει προαναγγείλει το ΤΧΣ και με βάση το μνημόνιο, η αξιολόγηση θα αφορά τόσο πρόσωπα όσο και δομές με στόχο τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες ήδη προχωρούν σε αλλαγές προσώπων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις επιταγές του νόμου, ο οποίος έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής και παραμένει ως έχει παρά τις προτάσεις τροποποίησής του.
Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, τα νέα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν μεγάλη τραπεζική εμπειρία και μάλιστα στο εξωτερικό, με έμφαση στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ετσι, αναμένεται να κορυφωθούν προσεχώς οι ζυμώσεις με ορίζοντα τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών.
Τα κριτήρια που έχουν τεθεί, στην ουσία αφήνουν εκτός των δ.σ. επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη έχουν προσφέρει επί σειρά ετών μια χρήσιμη εικόνα της πραγματικής οικονομίας και αγοράς εκτός του αυστηρού τραπεζικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε μέλος του δ.σ. πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον δέκα χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικά τα μη εκτελεστικά μέλη θα πρέπει να έχουν διατελέσει τρία χρόνια ως μέλη δ.σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς και να μην ασκούν, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια σημαντικό δημόσιο λειτούργημα.
Το δ.σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα δέκα χρόνια και θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές.
Στις συνεχείς επαφές των διοικήσεων των τραπεζών με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό αλλά και την τρόικα, οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι πολύ περιοριστικός αναφορικά με τον αποκλεισμό από τα Δ.Σ. στελεχών που προέρχονται εκτός τραπεζικού τομέα. Αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη εμπλουτισμού των διοικητικών συμβουλίων με εξειδικευμένα στελέχη, ειδικά στον τομέα των κινδύνων, υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ανθρώπων από τον επιχειρηματικό κόσμο βοηθάει να είναι στενότερα συνδεδεμένες με την πραγματική οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr