Αυτά ισχυρίζονται τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, αναφερόμενοι στα «σημάδια» των τελευταίων ημερών που υποδηλώνουν νέα εμπλοκή και νέες καθυστερήσεις στο ζητούμενο της έγκαιρης αξιολόγησης που θα κάλυπτε το σύνολο των αιτουμένων του προγράμματος και θα δρομολογούσε σειρά θετικών εξελίξεων (αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ελάφρυνση του χρέους, επαναφορά waiver κ.λπ.).
Πλέον, θεωρείται απολύτως κρίσιμο για τις εξελίξεις το διάστημα που ακολουθεί, με επίκεντρο τις διεργασίες Ουάσιγκτον, την επάνοδο των θεσμών, το προσεχές Eurogroup (22/04) κ.λπ.
Όσο καθυστερούν οι εξελίξεις, τόσο η οικονομία θα «σέρνεται» και θα απαιτείται επιπλέον χρονικό διάστημα για να «πατήσει στα πόδια της», χωρίς να μπορεί να αποκομίσει τα θετικά που ανέμενε από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ιδίως υπό το βάρος μιας «φορολογικής λαίλαπας» που έρχεται να επιβαρύνει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις.
Αφενός διακυβεύονται οι προβλέψεις για έξοδο από την ύφεση από το β’ εξάμηνο του έτους, αφετέρου μειώνεται περαιτέρω η αξιοπιστία της χώρας, ζήτημα που ήδη έχουν θέσει ξένοι αναλυτές, διαχειριστές κεφαλαίων και μέτοχοι στις τράπεζες, που τόνιζαν εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον είναι εφικτό να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά η αξιολόγηση και οι μεταρρυθμίσεις.
Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα αυτή δεν επιτρέπει την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο και για την επιστροφή των καταθέσεων, αλλά και για την άρση των capital controls, ενώ ακόμα και το «καυτό θέμα» της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι στον «αέρα» και επί της ουσίας οι πιο δραστικές λύσεις που θα δώσουν «ανάσα» στις τράπεζες πάνε για το 2017.
Νομοθετικά πλαίσια, τεχνικά ζητήματα, κρίσιμες διεργασίες και αποφάσεις εκκρεμούν με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να προβούν στον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr