Πιο συγκεκριμένα, αυτά, σημειώνουν ότι η ανάληψη ουσιαστικής δράσης από τις τράπεζες στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων «οδεύει» για του χρόνου, για το 2017, καθώς η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση κράτησε όλο αυτό το διάστημα σε εκκρεμότητα την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την ενεργητική διαχείριση.
Την ώρα που... ο χρόνος και ο SSM πιέζουν για την ανάληψη δράσης με στόχο τη σημαντική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, οι τράπεζες όχι μόνο αδυνατούν να θέσουν στόχους για τη μείωσή τους, αλλά επιπρόσθετα πλέον ανησυχούν για νέα ύφεση που θα τις επιβαρύνει με επιπλέον «κόκκινα» δάνεια. Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, δηλαδή δάνεια σε υπερημερία άνω των 90 ημερών, αλλά και δάνεια σε υπερημερία άνω των 30 ημερών που όμως είναι πολύ πιθανόν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, προσεγγίζουν τα 115,5 δισ. ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων 204,5 δισ. ευρώ.
Στην πράξη, οι κινήσεις που γίνονται για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι πολύ περιορισμένες και από πλευράς τραπεζών. Ωστόσο, στο διάστημα που η αξιολόγηση παραμένει σε εκκρεμότητα, αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για άδειες για τη σύσταση εταιριών (τόσο με μετοχικό κεφάλαιο των 100 χιλ. ευρώ όσο και των 4,5 εκατ. ευρώ) που θα εμπλακούν με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Τον τόνο στην εγχώρια αγορά για το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες στα«κόκκινα» δάνεια, ανοίγοντας παράλληλα συζητήσεις με όλες τις τράπεζες για τη διαχείριση προβληματικών τους χαρτοφυλακίων, αναμένεται να δώσει η ενιαία bad bank των εκκαθαρίσεων της ΤτΕ. Αιχμή του δόρατος για την επίλυση του γόρδιου δεσμού των NPLs, είναι τα δάνεια προς μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, όπου επιδιώκεται εξυγίανση με παράλληλη εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων με τελικό αποτέλεσμα την αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας σε νέες, υγιείς βάσεις. Τα «κόκκινα» δάνεια των ιδιωτών θα ακολουθήσουν τη ροή των γεγονότων και οι ανακτήσεις οφειλών θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας.
Το... «red alert» στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ ή 36% ΑΕΠ εδράζεται στον κίνδυνο να κλείσουν περισσότερες επιχειρήσεις. Όι επιχειρήσεις παρά τις αναδιαρθρώσεις, λόγω της συνεχούς ύφεσης, δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να προσαρμοστούν στην εκάστοτε χαμηλότερη ζήτηση για να εξισορροπήσουν τα έσοδα με τα έξοδά τους. Το 2014, η ανάκαμψη περιόρισε στο μισό τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων και εάν συνεχιζόταν, θα μειωνόταν και το απόθεμα από παλαιότερα «κόκκινα» δάνεια. Πολλές επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια έχουν σχεδόν εξισορροπήσει, ώστε με μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ θα εξυπηρετήσουν άμεσα τα χρέη τους και άλλες με ρυθμίσεις, θα επανέλθουν λίγο αργότερα σε κερδοφορία.
Προς την κατεύθυνση της ενεργητικής διαχείρισης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, κινούνται και οι συζητήσεις της EUROBANK και της ALPHA BANK με το fund KKR. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο η Eurobank συζητά τη μεταβίβαση προς διαχείριση (όχι πώληση) χαρτοφυλακίου μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, πάντως, ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο, τεχνικά προβλήματα και προθεσμίες λειτουργούν πολύ αρνητικά για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Σημειώνεται ότι ακόμη οι τράπεζες δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να πωλούν και δάνεια ενήμερα μαζί με μη εξυπηρετούμενα, τι θα γίνει με τη δυνατότητα πωλήσεων δανείων λιανικής (στεγαστικών, καταναλωτικών, μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών), αλλά και αν θα υπάρξουν βελτιώσεις στους νόμους Κατσέλη και Δένδια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr