Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί οι αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων να βρίσκονται στο προσκήνιο λόγω μεγέθους και κρισιμότητας κλάδων, αλλά τα πολλά μικρότερα προβλήματα των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις, δημιουργούν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για τράπεζες και οικονομία.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την «Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας» (ΕΣΕΕ) για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια προς τις 120.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανέρχονται σε 20,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που υπολογίζεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, τα 11 δισ. αφορούν οφειλές 800 μεγάλων επιχειρήσεων (άνω των 250 εργαζομένων και με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ) και 28,5 δισ. ευρώ χρέη 6.000 μεσαίων επιχειρήσεων (με 50 - 249 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ).
Όπως προκύπτει, δηλαδή, το πρόβλημα που έχουν οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων είναι διπλάσιο από αυτό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ αθροιστικά τα «κόκκινα» δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις είναι τέσσερις φορές και πλέον το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων.
Την ίδια στιγμή που πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι τράπεζες αναγνωρίζουν πως πρέπει να τις στηρίξουν με νέες χρηματοδοτήσεις καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα παίξουν κύριο ρόλο στην επανεκκίνηση της Οικονομίας.
Τη ζοφερή εικόνα για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έδωσε προ ημερών επιγραμματικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασ. Κορκίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης στρατηγικής συνεργασίας της ΕΣΕΕ με τη Eurobank.
Όπως περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Κορκίδης, το 50% των επιχειρήσεων ζουν με τον φόβο της επόμενης ημέρας, ενώ το υπόλοιπο 50% διστάζουν να επενδύσουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr