Υπόθεση του 2016, και μάλιστα από το β΄ εξάμηνο, θα είναι απλά οι «πιλοτικές» μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης.
Άλλωστε, παρατηρείται απουσία σύγκλισης τιμών μεταξύ τραπεζών και funds που «παγώνει» την έναρξη της ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πλέον το πλαίσιο για την αδειοδότηση εταιριών διαχείρισης, οι τράπεζες θα κινηθούν με ίδιες δυνάμεις μέχρι τα τέλη του έτους για την ανάκτηση καθυστερούμενων δανείων.
Αν και η ευθύνη αυτή δεν θα ποσοτικοποιηθεί από την ΤτΕ σε αυστηρούς στόχους μείωσης των NPLs, εντούτοις ο παράλληλος στόχος επιστροφής στην κερδοφορία από φέτος, πιέζει τις τράπεζες για άμεσες κινήσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Οι συζητήσεις με τα funds, βεβαίως, παραμένουν έντονες και σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιο ενεργές με funds όπως τα KKR, Apollo, LoneStar και BlackStone. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, το εννεάμηνο που απομένει μέχρι τη λήξη του 2016 θα αποτελέσει διάστημα επώασης των νέων συμμαχιών και των νέων τακτικών που θα υιοθετηθούν για την ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Οι τράπεζες βλέπουν βελτίωση στη συμπεριφορά των δανειοληπτών που σπεύδουν να συμφωνήσουν ρυθμίσεις των δανείων τους και να χαρακτηρισθούν συνεργάσιμοι. Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός για δάνεια που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, καθώς έχουν να πληρωθούν πάνω από ένα χρόνο και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Το ποσοστό των δανείων αυτών υπολογίζεται στο 40% των «κόκκινων» δανείων.
Επίσης, ποσοστό περίπου 45% των δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή αυτά για τα οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται προστασία από πωλήσεις σε funds, ενώ στο νόμο Κατσέλη έχει «κρυφτεί» μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών.
Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν ήδη καταγγείλλει οι τράπεζες είναι καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων. Για τα δάνεια αυτά θα απαιτηθούν γενναίες διαγραφές από πλευράς τραπεζών, αφού προηγουμένως οι τελευταίες έχουν καλυφθεί νομικά.
Πάντως, με εμφατικό τρόπο, οι «θεσμοί» πιέζουν προς την κατεύθυνση πλήρους απελευθέρωσης των πωλήσεων δανείων, γεγονός που αποκλείει συμφωνία με εξαιρέσεις, ενώ από πλευράς επόπτη (ΕΚΤ), σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει διαμορφωμένο σχέδιο να ακολουθηθούν κοινές πρακτικές διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων σε χώρες με υψηλούς δείκτες επισφαλειών (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο (ΤτΕ) και ανεξάρτητα από μνημονιακές επιταγές, γίνεται προσπάθεια για στοχοθεσία ως προς τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε σε Κύπρο και Ιρλανδία.
Με βάση τις ανωτέρω παραμέτρους, οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν προπαρασκευαστικά εντός του 2016 τόσο για τους στόχους που θα αποφασιστούν από κοινού με την ΤτΕ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για τα σχήματα και τις μεθόδους που θα κληθούν να εφαρμόσουν τους στόχους αυτούς. Έτσι, η κατ΄ ουσίαν ενεργητική διαχείριση θα γίνει στο διάστημα 2017 – 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr