Το σκηνικό προϊδεάζει για «σύγκρουση» μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τη διαπραγμάτευση στο θέμα αυτό να αποτελεί κατά τα φαινόμενα μια «δύσκολη εξίσωση».
Τραπεζικές πηγές θεωρούν από δύσκολο έως ακατόρθωτο να επιτευχθούν στόχοι όπως τριετές «πάγωμα» στη δυνατότητα πώλησης δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία, καταναλωτικά δάνεια έως 20.000 ευρώ, δάνεια που έχουν ενταχθεί στο ν.3869/2010 (Κατσέλη) και στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση και οι οποίοι εκτείνονται επίσης στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπου επιδιώκεται να μην μπορούν να πωληθούν δάνεια μικρομεσαίων έως 500.000 ευρώ, καθώς και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών έως 100.000 ευρώ.
Υπό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πάντως, πολύ δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται η παραμικρή εξαίρεση ή κάποια μεγάλη χρονική αναβολή από ένα αυστηρό πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο θα ανοίγει άμεσα τη δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds.
Μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο «έσκασε η βόμβα» του ΔΝΤ το οποίο κρίνει ανεπαρκή την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να στηρίξει την οικονομία, αφού η μέχρι τώρα αδυναμία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στερεί τη δυνατότητά για νέες χρηματοδοτήσεις.
Το σκηνικό γίνεται… ασφυκτικό καθώς υπάρχουν πιέσεις πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και πιέσεις των funds που πλέον είναι μέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες και μπήκαν στις ΑΜΚ με προσδοκίες υψηλών κερδών από τη διαχείριση (και πώληση) των «κόκκινων» δανείων, ο SSM ζητά επιτακτικά την ανάληψη δράσης από τις τράπεζες με κάθε μέσο και τρόπο, κι ενώ έχουν προκύψει ήδη σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα της αξιολόγησης.
Η εκκρεμότητα αυτή, αν και οι θεσμοί επανήλθαν στην Αθήνα μετά το πρόσφατο Eurogroup, δημιουργεί έντονη ανησυχία για πιθανή νέα ύφεση στο β΄ εξάμηνο του έτους με συνέπεια τη συσσώρευση νέων επισφαλειών.
Όπως εκτιμάται, η παρατεταμένη στασιμότητα στην οικονομία εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, θα μπορούσε να φέρει στο «κόκκινο» επιπλέον δάνεια, της τάξεως των 21 δισ. ευρώ που είναι ήδη ρυθμισμένα και απομειωμένα (επιχειρηματικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, στεγαστικά 7 δισ. ευρώ, δάνεια 3 δισ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ καταναλωτικά).
Την ίδια ώρα οι τράπεζες προβλέπουν ότι ο πήχης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους χαμηλότερα από τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2015, με τις αρμόδιες αρχές αλλά και τους διεθνείς αναλυτές να ζητούν στόχους και εκτιμήσεις για τις ανακτήσεις δανείων ανά κατηγορία πελατών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr