Πληροφορίες της αγοράς θέλουν τις τράπεζες να επεξεργάζονται το σενάριο του «ανοίγματος της στρόφιγγας» πρoς τομείς που είτε έχουν προοπτική, είτε βρίσκονται εν μέσω αναδιάρθρωσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τράπεζες και κυβέρνηση στοχεύουν να «βγάλουν από τον χρηματοδοτικό πάγο» κλάδους όπως ο τουρισμός (και οι συμπληρωματικές δράσεις), τα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, ο τομέας της επιχειρηματικότητας των νέων, ο οποίος παρουσιάζει έντονη καινοτομία και εξωστρέφεια κ.λπ.
Βέβαια, μετά από χρόνια ανομβρίας, ουδείς μπορεί να μιλήσει για αποκατάσταση στις συνθήκες ομαλής ροής ρευστότητας ενώ και τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν δεσμευμένα στα "κόκκινα" δάνεια. Ωστόσο, μπορούν να διοχετευθούν, κατά τις εκτιμήσεις, χορηγήσεις ύψους 2 – 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης της Οικονομίας αναμένεται να δράσουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) και βεβαίως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που ενεργοποιούνται από αυτόν τον μήνα.
Πάντως, η μέχρι τώρα εικόνα ειναι ζοφερή. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για τον μήνα Ιανουάριο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 201 εκατ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται στο -1,4% από - 0,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,6% τον Ιανουάριο του 2016, από -1,2% τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο λόγος που «πάγωσε» η χρηματοδότηση δεν είναι άλλος από την αυστηροποίηση των κριτηρίων δανειοδότησης από τις τράπεζες. Αυτή σχετίζεται με την επιδείνωση των προσδοκιών για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και με τον περιορισμό του ρίσκου που επιδιώκουν να αναλάβουν. Συνδέεται επίσης με τη μεταβολή επί το δυσμενέστερον των εκτιμήσεων των τραπεζών για τη ρευστότητα των εξασφαλίσεων, δηλαδή με την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων που καλύπτουν τα τραπεζικά δάνεια και το ύψος των τιμών που μπορούν να πετύχουν στην περίπτωση εκποίησης των εξασφαλίσεων.
Πάντως, ακόμα και επιχειρήσεις που οι τράπεζες θα χρηματοδοτούσαν άνετα λόγω των οικονομικών τους δεδομένων, είτε έχουν στραφεί στο εξωτερικό για δανεισμό, καθώς μπορούν να επιτύχουν χαμηλότερα spreads, είτε αναβάλλουν οποιοδήποτε σχέδιο για δανεισμό εν αναμονή των εξελίξεων στο οικονομικό περιβάλλον (κυρίως εν αναμονή της αξιολόγησης), είτε αυτοχρηματοδοτούνται με ίδια διαθέσιμα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα τοποθετούσαν στις ελληνικές τράπεζες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr