Όπως έχει εκτιμήσει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μόλις ένα ποσοστό των «κόκκινων» δανείων - στεγαστικών και επιχειρηματικών -, που υπολογίζεται σε 20% ή 20 δισ. ευρώ, αφορά δανειολήπτες που μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τραπεζίτες εκτιμούν ότι το 40% όσων έχουν καταθέσει αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, όχι απλά μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, αλλά διατηρούν και υψηλές καταθέσεις. Κατόπιν αυτού, προστασία στην πρώτη κατοικία θα δοθεί μόνο στους διαπιστωμένα αδύναμους οφειλέτες, ενώ άμεσα οι τράπεζες θα ενεργοποιήσουν το «όπλο» των πλειστηριασμών, αρχής γενομένης από μεγάλης αξίας ακίνητα.
Σημειώνεται ότι λόγω της ύπαρξης καλυμμάτων, ο τομέας των στεγαστικών δανείων δεν επιδέχεται ευρείας εκτάσεως «κουρέματα» οφειλών, παρά μόνο σε έσχατη περίπτωση (π.χ. ο δανειολήπτης έχει αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής και βρίσκεται σε αδυναμία, τόσο ο ίδιος όσο και ο εγγυητής, για την αποπληρωμή του υπολοίπου). Αντιθέτως, μεγάλα «κουρέματα» οφειλών, της τάξεως ακόμα και του 80%, αναμένονται στα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.
Για τις ρυθμίσεις στα δάνεια λιανικής, οι τράπεζες θα κινηθούν με γνώμονα να διαμορφώσουν τη μηνιαία δόση στην οποία θα μπορεί να ανταποκρίνεται ο δανειολήπτης.
Στα στεγαστικά δάνεια θα επιμηκύνουν τη διάρκεια του δανείου μέχρι και στα 35 χρόνια (μέχρι τα 30 χρόνια για καταναλωτικά δάνεια με εξασφάλιση) και εφόσον δεν «βγαίνει» η επιθυμητή δόση, θα προχωρούν σε μείωση επιτοκίου. Αν και με τον τρόπο αυτό, δεν προκύπτει δόση την οποία θα μπορεί να πληρώνει με συνέπεια ο οφειλέτης, τότε οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τη μέθοδο split balance. Δηλαδή, θα χωρίζουν το δάνειο σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα διαμορφώνει τη μηνιαία δόση που μπορεί να καταβάλει ο δανειολήπτης και το άλλο θα «παγώνει».
Οι πωλήσεις στεγαστικών δανείων σε funds αναμένεται σταδιακά να επιφέρουν αλλαγές στο καθεστώς ιδιοκτησίας και κληρονομικού δικαίου. Αυτό που θα γίνει στην πράξη μετά τη μεταβίβαση των «κόκκινων» στεγαστικών είναι ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου για το οποίο έχει συναφθεί το δάνειο θα περνάει στην κυριότητα της κοινής εταιρίας τράπεζας και fund στην οποία ο υπόχρεος δανειολήπτης θα μεταβιβάζει με συμβολαιογραφική πράξη το ακίνητο. Στη συνέχεια, η εταιρία θα του εκμισθώνει το ακίνητο και αυτός θα παραμένει μέσα στο σπίτι, καταβάλλοντας μηνιαίο ενοίκιο σε αντικατάσταση της δόσης του δανείου που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει. Η εταιρία θα μπορεί να αναζητήσει, βεβαίως, αγοραστή για το ακίνητο αν κρίνει πως είναι προς το συμφέρον της.
Σε ένα επόμενο στάδιο, το οποίο όμως θα αργήσει να υλοποιηθεί στην ελληνική αγορά, καθώς απαιτείται κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ο δανειολήπτης που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του θα εκχωρεί το ακίνητο στην τράπεζα, συμφωνώντας με αυτήν να του καταβάλει μηνιαίο αντίτιμο για όσο καιρό αυτός ζει.
Μετά το θάνατο του δανειολήπτη το ακίνητο θα αποκτάται από την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό θα εισαχθεί και στη στεγαστική αγορά ο θεσμός του lease back, ο οποίος λειτούργησε στην αγορά αυτοκινήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr