Δεδομένου ότι θεωρούν ότι ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί πλέον μέσω της αύξησης των εσόδων, δηλαδή από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, ούτε μπορεί να στηριχθεί μόνο στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και στην προσδοκώμενη ελάφρυνση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, μοιραία βάρος θα πέσει στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους που περιλαμβάνει και τις μειώσεις καταστημάτων και προσωπικού στην Ελλάδα.
Πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να έχουν δεσμευτεί, ιδίως απέναντι σε SSM και DGComp στο πλαίσιο των πλάνων αναδιάρθρωσης, για την αποχώρηση περίπου 5.000 - 5.300 τραπεζοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη μεγαλύτερη δέσμευση έχει αναλάβει η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ με μείωση του προσωπικού της κατά 2.500 άτομα και ακολουθούν η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα με 1.600 άτομα, η EUROBANK με 1.000 άτομα και η ALPHA BANK με μόλις 173. Οι αποχωρήσεις αυτές μπορεί να γίνουν τόσο από τα υποκαταστήματα, όσο και από τις θυγατρικές των ομίλων.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται προσεχώς να «κατακλύσει» την αγορά ένας σημαντικός αριθμός ανέργων, με την κυβέρνηση αλλά και τις τράπεζες να καλούνται να βρούνε λύσεις για το επικείμενο αυτό «τσουνάμι», κι ενώ όλες οι τράπεζες έχουν αναγνωρίσει ότι αυτά τα τελευταία χρόνια της κρίσης το προσωπικό προσέφερε «στήριξη» στους ομίλους, σε συνθήκες σχεδόν απαξίωσης τους εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με φυγή καταθέσεων, με capital controls, με μπαράζ ανακεφαλαιοποιήσεων κ.λπ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προφανώς και αναζητούνται λύσεις, όπως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, «μοντέλο» που την προηγούμενη 6ετία-7ετία έχει οδηγήσει σε μείωση προσωπικού στον κλάδο κατά περίπου 20.000 εργαζόμενους και σε κλείσιμο σχεδόν 1.500 καταστημάτων. Πάντως, μάλλον δύσκολο να εφαρμοστούν τα τελευταία ευνοϊκά προγράμματα με την παροχή bonus έως και 40-45 μισθών κ.λπ. και μάλλον τα κίνητρα θα συρρικνωθούν αισθητά, αν και γενικότερα δεν βοηθούν τις τράπεζες οι ανατροπές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.
Από την άλλη πλευρά, εσχάτως γίνεται συζήτηση στις τάξεις των τραπεζών για το κατά πόσο μέρος των τραπεζοϋπαλλήλων που μοιραία θα πέσουν «θύμα» των restructuring plans δύνανται να απορροφηθούν στον τομέα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr