Βάσει του Μνημονίου, οι τράπεζες θα πρέπει σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την TτΕ να καθορίσουν τους επιχειρησιακούς στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους ανά έτος για τα επόμενα χρόνια.
Μετά τον καθορισμό των επιχειρησιακών στόχων, οι τράπεζες θα υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις από τον Ιούνιο του 2016 στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε σχέση με βασικούς δείκτες επιδόσεων που θα έχουν ορισθεί. Το ΤΧΣ θα εφαρμόσει επίσης κριτήρια επιδόσεων εξυγίανσης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διαχείριση των τραπεζών ως προς τους επιχειρησιακούς στόχους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Για να δώσει το μέγεθος των δυνατοτήτων ανάκτησης κόκκινων δανείων, πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε το παράδειγμα των 14 υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (ΑΤΕ, Proton, ΤΤ, Probank, FBB, Πανελλήνια και συνεταιριστικές). Σημείωσε ότι από απαιτήσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ, οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν προς το παρόν εισπράξει μέσω ρυθμίσεων και πωλήσεων εξασφαλίσεων και περιουσιακών στοιχείων περίπου 800 εκατ. ευρώ.
Οι επιδόσεις τους αποτελούν, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Γ. Στουρνάρας, τον ελάχιστο στόχο που πρέπει να τεθεί από τις συστημικές τράπεζες. Αν τα υπό εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα πέτυχαν να εισπράξουν κοντά στο 8,5% από ένα χαρτοφυλάκιο χειρότερο από αυτά που έχουν οι συστημικές τράπεζες, οι τελευταίες μπορούν να εισπράξουν τουλάχιστον το 10% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους 108 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι υπό εκκαθάριση τράπεζες έχουν χαρτοφυλάκια δανείων που εµφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών σε ποσοστό 96%.
Βέβαια, τραπεζίτες σημειώνουν ότι θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να γίνει ανάκτηση ποσοστού μεγαλύτερου του minimum στόχου του 10% με τον πήχη να ανεβαίνει τουλάχιστον στο 20%-30%, κι ενώ μόνο 20% είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν τις δόσεις τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr