Στόχος τους δεν είναι άλλος από το να ετοιμαστούν εν όψει των… εξελίξεων και της αλλαγής του πλαισίου και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους ενόψει του «ανοίγματος» της αγοράς με τη συμμετοχή των εξειδικευμένων funds.
Προς την κατεύθυνση αυτή εντείνουν τις διεργασίες για τη δημιουργία εσωτερικών μονάδων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωρώντας και σε ζυμώσεις για τη σύναψη συμφωνιών με ξένους οίκους, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν άμεσα μόλις εξειδικευθεί πλήρως το πλαίσιο των πωλήσεων προβληματικών δανείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, η Eurobank ανέθεσε στον συμβουλευτικό οίκο Oliver Wyman το έργο της αναβάθμισης της Μονάδας Προβληματικών Δανείων της, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ισπανική Aktua, η οποία έχει συστήσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 κοινή εταιρία διαχείρισης δανείων με την Alpha Bank. Και οι δύο συμφωνίες απομένει να ενεργοποιηθούν, εφόσον οριστικοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η οριστικοποίηση αφορά στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία, των καταναλωτικών και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατηγορίες για τις οποίες έχει δοθεί εξαίρεση από τη δυνατότητα πώλησης σε funds μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016, με την κυβέρνηση να προωθεί την παράταση της εν λόγω εξαίρεσης για τουλάχιστον ένα μήνα, μέχρι να κλείσει η συμφωνία με τους θεσμούς.
Θεωρητικά, στα μέσα Φεβρουαρίου και μετά αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νόμος για τα NPLs, δηλαδή για τα προβληματικά δάνεια. Με βάση τον νέο νόμο θα κατηγοριοποιηθούν τα είδη των δανειζομένων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, θα γίνει διαχωρισμός για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους συνεργαζόμενους δανειζόμενους, θα ληφθούν υπόψη και θα θεσπιστούν όρια στις δαπάνες διαβίωσης, θα καθοριστούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι στοχοθεσίες, ενώ θα έχουν εντοπιστεί και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (σχεδόν τ0 10% επί συνολικών δανείων άνω των 105 δισ. ευρώ).
Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλές τράπεζες έχουν προγραμματίσει για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου διοικητικά συμβούλια όχι μόνο για αν εγκρίνουν τα αποτελέσματα χρήσης 2015 αλλά και για να καθορίσουν τους στόχους για εισπράξεις το 2016 στις τριμηνιαίες στοχοθεσίες της ΤτΕ.
Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών σε διάστημα 3ετίας 2016-2018 οι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να φθάσουν στα 13-14 δισ. ευρώ, αλλά δεδομένου ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούν εύλογο χρόνο ωρίμανσης, ίσως το 2016 οι τράπεζες να προσδοκούν σε οφέλη 1,5-2 δισ. ευρώ για φέτος, καθώς η χρονιά θα έχει… «πιλοτικό» χαρακτήρα.
Σε κινήσεις αναβάθμισης των εσωτερικών τους μονάδων για τη διαχείριση προβληματικών δανείων προχωρούν και οι υπόλοιπες τράπεζες, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους και να καρπωθούν το μέγιστο όφελος από την ανάκτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνεται ότι, αν και ο νόμος θα προβλέπει και την πώληση δανείων σε ξένα funds, οι τράπεζες δεν επιθυμούν να σπεύσουν να ακολουθήσουν το εν λόγω μοντέλο, εκτός εάν υποχρεωθούν από τα δεδομένα. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι την επόμενη διετία, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα γίνεται παράλληλα από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω των εσωτερικών δομών τους και από τους ξένους εξειδικευμένους οίκους.
Σημειώνεται ότι στις 8 και 9 Φεβρουαρίου η D. Nouy του SSM, του μόνιμου μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας, θα βρεθεί στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με την ΤτΕ, τους τραπεζίτες και άλλους παράγοντες. Η Nouy θα επιδιώξει να δώσει κατευθυντήριες γραμμές και στο θέμα των NPL's.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr